Erişilebilirlik

Anayasa Teklifi Neden Değiştirildi?


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel

TBMM Başkanlığı’na Cumartesi AKP’nin imzası ve MHP desteğiyle sunulmuş olan anayasa değişikliği teklifinde, seçme ve seçilme hakkıyla ilgili bölümünde değişiklik yapıldığı ortaya çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Komisyonu’na sevk edilmiş anayasa değişikliği teklifi metinde değişiklik yapılmış olduğunu belirterek, neden değişiklik yapıldığını ve MHP’nin bilgisi olup olmadığı konularını gündeme taşıdı.

CHP olarak geçtiğimiz cumartesi gününden itibaren TBMM’nin sisteminde ulaşılması gerekli teklif metnini göremediklerini belirten Özel, TBMM Başkanlığı’na neden Komisyon’a sevk işlemi yapılmadığı ve esas numarası neden almadığını sorduklarını açıkladı. Özel, CHP’nin konuyu irdelemesi üzerine Anayasa Komisyonu’na sevk edilmiş metne artık TBMM’nin sisteminde yer verildiğini ifade etti.

İlk gün kamuoyu ile paylaşılan metin ile Komisyon’a sevk edilmiş metin arasında farklılık bulunduğunu açıklayan Özel, 19’ncu maddede E fıkrasındaki değişikliği şöyle dile getirdi:

“Anayasa’nın seçme ve seçilme ile ilgili 67. maddesi tamamen çıkarılıyordu. Şimdi 67. Madde geri konulmuş. Ancak 67. maddede değişiklik var. Bu değişiklik aslında Cumartesi günü de vardı, bugün de vardı. Cumartesi günü anayasadan çıkarılacak madde üzerinde değişiklik yapılması öngörülüyordu. Şu anda madde çıkarılmıyor. Madde çıkarılsaydı; hükümlülerin, askeri öğrencilerin, silahaltında olanların oy kullanamayacağına ilişkin düzenleme ortadan kalkacaktı. 18 yaşındakilerin oy kullanabilmesi ortadan kalkacaktı. Pek çok mahsuru vardı. Ama nedense birileri bütün maddeyi kaldırmayı göze almıştı. Şimdi ise Anayasa’nın seçme ve seçilmeyle ilgili 67. maddesi son fıkrasını değiştiriyor ve bir seferlik geçersiz kılıyor. Böylece ‘Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz’ deniliyor.”

MHP açısından “dar bölge seçim sistemi” sıkıntısı bulunduğunu kaydeden CHP’li Özel, şimdi bu sıkıntıya karşılık yeniden metinde değişiklik yapıldığını savundu.

Özel, ayrıca TBMM Başkanlığı’na, “Size Cumartesi verilen metin ile dağıtılan metin aynı mı? Verilen metin başka dağıtılan başka ise AK Parti ile MHP bunu niye yaptı? Kanun teklifi için geri çekme dilekçesi var mı? 316 milletvekili imzayı nereye attı 67. maddenin çıkarıldığını biliyorlar mı?” gibi sorular da yöneltti. Kahraman’ın imzalı metinde değişiklik yapılmasına göz yumduğunu iddia eden Özel, “Meydandaki tavrıyla kuytudaki tavrı farklıdır. Kuytuda yaptıklarını meşrulaştıracak bir yöntemi mutlaka geliştiriyorlardır. Anayasa Komisyonunda bu değişikliklerin yapılması mümkün böyle katakullilere, ayak oyunlarına ihtiyaç yok” görüşünü aktardı.

Özel, anayasaya uygun şekilde ciddi anlamda kapalı oylama yapılırsa AKP’nin fire vereceğini de öne sürdü.

Liderler neyi görüşecek?

Başbakan Binali Yıldırım’ın davetiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile liderler görüşmesi yapılacağı Pazartesi açıklanmıştı.

Çankaya Köşkü’nde yapılacak görüşmeyi de değerlendiren Özel, son olarak İstanbul Beşiktaş’ta gerçekleşen terör saldırısını işaret ederek, 2 yıldır Türkiye’nin Başkanlık Sistemi ile fiilen yönetilmesine karşın terörün durdurulamadığını dile getirdi. Özel, “Şu anda fiilen kullanılmayan hangi yetki tanındığında bu terör, kan, gözyaşı duracak Başbakan'a söyleyeceğimiz şey, 'Bugüne kadar hangi yetkiniz eksikti de terörü önleyemediniz, akan kan ve gözyaşını durduramadınız?' olur. Sayın Başbakan'ın altına imza attığı teklifle kendi varlığını yok edecek bir iradeye sahip olup, kendini hükümsüz, yok hükmünde kılan bir Başbakan olduğunu görmek lazım. Bunları iki yıldır yapıyorlar burnumuzu beladan çıkaramıyoruz. Terörü, kanı, gözyaşını durdurmak için ne yapacaklarını duymak isteriz. Bizden destek istiyorlarsa o desteği de hukuk, demokrasi içinde verelim” diye konuştu.

Bu arada HDP’ye anayasa teklifiyle herhangi bir davet yapılmadı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG