Erişilebilirlik

Biden yönetimi ABD’ye yeni gelen göçmenlerin mahkeme süreçlerini altı aya indirmeyi planlıyor


Biden yönetimi, ABD’ye yeni gelen göçmenlerin göçmenlik mahkemelerindeki kaderlerini belirlemek için geçen süreyi yaklaşık altı aya indirmeyi amaçlayan yeni bir süreç başlatıyor.
Biden yönetimi, ABD’ye yeni gelen göçmenlerin göçmenlik mahkemelerindeki kaderlerini belirlemek için geçen süreyi yaklaşık altı aya indirmeyi amaçlayan yeni bir süreç başlatıyor.

Biden yönetimi, Amerika’ya yeni gelen göçmenlerin göçmenlik mahkemelerindeki kaderlerini belirlemek için geçen süreyi yaklaşık altı aya indirmeyi amaçlayan yeni bir süreç başlatıyor. Biden yönetiminin bu adımı, göçmenliğin seçmenler arasında giderek daha fazla endişe kaynağı olduğu döneme denk geldi. Göçmenlik mahkemelerindeki süreç uzun yıllar devam edebiliyor.

Biden yönetiminin girişimine göre, ülkeye yeni giren ve belirli beş şehre gidecek olan bekar yetişkin göçmenlerin davaları, 180 gün içinde karara bağlanması amacıyla, seçilmiş bir grup yargıç tarafından incelenecek.

Bu düzenleme, Amerika’nın aşırı yüklü göçmenlik sisteminde başından sonuna kadar ortalama dört yıl sürebilen çoğu davadan çok daha hızlı bir geri dönüş süresi anlamına gelecek. Davaların daha hızlı karara bağlanmasıyla yetkililer, Amerika’da kalması uygun görülmeyen kişileri daha hızlı bir şekilde sınırdışı edebilecek.

Ancak kaç göçmenin bu yeni uygulamadan geçeceği belli değil. Bu durum, uygulamanın ne kadar etkili olacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Ayrıntılar, Biden yönetiminin üst düzey yetkilileri tarafından gazetecilerle yapılan bir telefon görüşmesi sırasında paylaşıldı. Yetkililer, yönetim tarafından belirlenen kurallar doğrultusunda isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştu.

Yeni mahkemeler Atlanta, Boston, Chicago, Los Angeles ve New York'ta olacak. Yetkililer bu şehirlerin seçilmesinin nedeninin buralardaki hakimlerin davalara bakmak için müsait olmaları ve göçmenler için büyük hedef şehirler olmaları olduğunu söyledi.

Şu anda, göçmenler, özellikle de aile olanlar, Amerika’ya geldiklerinde, neredeyse her zaman yasal olarak ülkede kalmalarına izin veriliyor. Bu göçmenler, uzun yıllar boyunca mahkemelerdeki duruşma tarihlerini bekliyor.

Muhaliflere göre bu durum aslında göçmenleri Amerika’ya gelmeye teşvik ediyor çünkü Amerika'da kalabileceklerini ve buradayken çalışabileceklerini biliyorlar. Bu kişilerin ABD'de kaldıkları süre uzadığında, aile ya da topluluk bağları kurduklarında, kendi ülkelerine geri gönderilmelerine karşı muhalefet artıyor.

Yeni gelen göçmenleri hızlı bir şekilde işleme koymanın amacı, Amerika’da kalmaya hak kazanamayanları hızla geri göndererek, göç etmeyi düşünenlere, davaları mahkemede sonuçlanırken yıllarca Amerika'da yaşamaya güvenemeyecekleri mesajını vermek.

Şu anda 3 milyon dava, Amerikan göçmenlik mahkemelerini tıkamış durumda. Rekor sayıdaki bu davalara yaklaşık 600 yargıç bakıyor. Plan daha fazla yargıç için ödenek içermiyor.

Bu yılın başlarında Başkan Joe Biden tarafından desteklenen iki partili bir sınır anlaşması, 100 yeni göçmenlik hakimi ve yardımcısı için finansman öneriyordu. Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, partilileri anlaşmayı iptal etmeye çağırdı ve anlaşma kısa sürede iptal edildi.

Yönetim yıllardır, iltica talepleri reddedilenleri yıllar yerine aylar içinde sınırdışı etmeyi umarak, daha fazla yeni geleni iltica kararları için sıranın önüne taşımaya çalıştı. Obama ve Trump yönetimleri de 2014'e kadar uzanan süreci hızlandırmaya çalıştı. Biden yönetimi 2022 yılında, dokuz şehirde sınırlı sayıda aile başvurusu konusunda göçmenlik hakimlerinin değil, iltica memurlarının karar vermesini öngören bir plan sundu.

Forum

STÜDYO VOA

“Eylem Tok ve oğlunun kaçma riski var” – 17 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG