Erişilebilirlik

‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi Şahsımın Projesidir’


Anayasa değişikliklerinin oylanacağı 16 Nisan referandumuna 58 gün kala Türkiye, seçim havasına girmeye başladı. Bunda kuşkusuz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kampanya çalışmalarına başlamasının rolü büyük.

Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum kampanyasını Kahramanmaraş’ta “Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir. Diğer hizmetler gibi ülkemize yarar getireceğine inandığım için bu sistemin mücadelesini veriyorum. Eğer milletim 16 Nisan'da ‘Evet’ derse, Türkiye cumhurbaşkanlığı sistemine geçecek” sözleriyle başlatmış oldu.

“Cumhurbaşkanlığı sistemi bir mucize değildir”

Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı sistemi şahsımın projesidir” dese de yeni yönetim modelini muhalefetin iddia ettiği gibi kendisi için değil Türkiye’ye güven ve istikrar getireceği için istediğinin altını çizdi: “Bunların itirazı sisteme değil millete! Bunlar Tayyip Erdoğan'a değil millete karşı. Ben bir faniyim. Benim 16 Nisan'a çıkacağıma dair elimde bir belge yok. Bu sistemi şahsım için bunca mücadeleyi verecek kadar halim yok, karaktersiz değilim. Türkiye'ye bunca hizmeti şahsımız için mi getirdik? Ülkenin başına musallat olan, bu sistemde kendilerine yer bulamayacaklar. Bunun için tek millet için, tek bayrak için, tek vatan için, tek devlet için ‘Evet’. Cumhurbaşkanlığı sistemi bir mucize değildir. Bu sistemin en net özelliği ekonomimiz ve demokrasi için lazım olan güven ve istikrar ortamını daha güçlü şekilde tesis edecek olmasıdır.”

‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi Şahsımın Projesidir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Erdoğan, “hayır’cıları” darbecilerle ve PKK’yla eşlemişti

Erdoğan geçen hafta, Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaptığı konuşmada, “Bir tarafta bölücü terör örgütü var, bölücü terör örgütüyle hareket eden var. Bölücü terör örgütü ‘Hayır’ diyor. Şu anda Kandil'de olanlarla hareket edenler, onların uzantılarıyla hareket edenler ‘Hayır’ diyor. Benim milletim o Kandil'dekilerle birlikte 248 şehidimi, 2 bin 193 gazimi; öldürenler yaralayanlar var, onlarla birlikte hareket etmeyecektir. 16 Nisan'da ‘Evet’ diyerek gereken cevabı verecektir. 16 Nisan, 15 Temmuz'un bir cevabı olacaktır. ‘Hayır’ diyenlerin konumu, 15 Temmuz'un yanında yer almaktır” sözleriyle referandumda hayır oyu verecekleri PKK’yla eşleştirmişti.

Cumhurbaşkanı konuşmasında daha çok Cumhuriyet Halk Partisi’nin tek parti iktidarını dönemine vurgu yaptı: “Biz gelene kadar ki hükümetlerin ömrü ortalama 16 ay. Kardeşlerim işte o Türkiye bizi bitirmiştir. Siyasi çekişmelerin, ekonomik krizlerin anamızı ağlattığı o kabus günleri unutmadınız değil mi? Dedelerinin nüfus kağıtlarını alıp baksınlar! O Türkiye tek parti döneminin Türkiye’sidir. CHP il başkanlarının valilik yaptığını bilir misiniz? Şimdi böyle bir şey olsa kıyamet kopar değil mi? Bu ülkeyi bunlar ileriye götüremediler, geri götürdüler. Bunlar o Türkiye'nin özlemiyle yanıp tutuşuyorlar.”

AKP-MHP referandumda “ortak etkinlik yapabilir”

‘Evet’ blokunu oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nden da arka arkaya ortak siyasi çalışma yapabilecekleri yönünde işaretler geliyor.

MHP, dün yayınladığı referandum genelgesinde “Referandumda aynı tercihler içinde bulunacağımız siyasi parti ya da partilerle gerek görüldüğü takdirde ortak çalışmalar da belirli sınır ve eşikler çerçevesinde yapılabilecektir” ifadelerine yer verdi.

Bugün MHP İstanbul İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, genelgedeki bu ifadeye açıklık getirdi.
Adan, “Genelgede zaman zaman yürütülen faaliyetlerde şartlar teşekkül ederse biraraya gelme noktasında bir mahsurun olmadığı ifade edilmektedir. Birlikte miting yapmak veya birlikte kampanya yapmaktan öte şartlar oluşursa herhangi bir yerde karşı karşıya geldiğimizde taraflar kendi aralarında görüşerek oluşacak şartlarda bir beraberlikten bahsedilmektedir. Yoksa MHP kendi kampanyasını kendi usullerine, kendi şartlarına göre yapacaktır. Gaziosmanpaşa'da bir mahallede çalışma yaparken elbette oturur çay içeriz, belki siz şu mahalleye gidin biz de bu mahalleye gidelim diyebiliriz,” diye konuştu.

AKP cephesinden de bu sözlere teyit geldi.

Malta’da Malta Başbakanı Joseph Muscat ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, “16 Nisan anayasa değişikliği referandumunu MHP ile AKP olarak uzlaşarak getirdik, bir amaç birliğimiz var ve gerekirse bazı ortak etkinlikler yapabiliriz,” dedi.

MHP’li muhalifler de kampanya sürecini başlatıyor

Bu arada genel merkezin referandumdaki tutumuna karşı çıkan MHP’liler yarın Ankara’da biraraya gelecek.

“Türk Milliyetçileri 'Hayır' Diyor Platformu” referandumda 'Hayır' kampanyasını yarın Ankara'da başlatacak. Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği toplantıya daha önce partide genel başkanlığa aday olan Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ gibi isimlerin de katılması bekleniyor.

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun tek konuşmacı olduğu toplantıya Demokrat Parti, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Yurt Partisi, Liberal Demokrat Partisi yönetici ve üyeleri de davet edildi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG