Erişilebilirlik

Dünya şimdiye kadarki en sıcak Nisan ayını yaşadı


Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S) aylık bülteninde, Haziran 2023'ten bu yana her ayın, önceki yıllarda aynı dönemle karşılaştırıldığında gezegenin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.
Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S) aylık bülteninde, Haziran 2023'ten bu yana her ayın, önceki yıllarda aynı dönemle karşılaştırıldığında gezegenin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.

Avrupa Birliği Kopernik İklim Değişikliği İzleme Dairesi, dünyanın, kayıtlara geçen en sıcak Nisan ayını yaşadığını duyurdu. Nisan'dan önceki 10 ay da bundan farklı değildi; her ay sıcaklık rekoru kırılmıştı. Böylece üst üste sıcaklık rekorunun yaşandığı seri, 11 aya uzamış oldu.

Kopernik İklim Değişikliği Dairesi(C3S) aylık bülteninde, Haziran 2023'ten bu yana her ayın, önceki yıllarda aynı dönemle karşılaştırıldığında gezegenin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.

Nisan'ın da dahil olduğu son 12 ay, yeryüzünde ortalama sıcaklığın en yüksek ölçüldüğü 12 aylık dönem olarak kayıtlara geçti. Dünyadaki sıcaklık, 1850-1900 sanayi devri öncesi dönem ortalamasının 1,61 santigrat derece üzerinde.

Deniz yüzeyi sıcaklıklarının aylar boyunca rekor düzeyde seyretmesi gibi bazı durumlar, bilim insanlarını, insan faaliyetlerinin iklim sisteminde “bardağı taşıran” bir etki yaratıp yaratmayacağını araştırmaya yöneltti.

C3S'nin kıdemli iklim bilimcisi Julien Nicolas, "Sanırım pek çok bilim insanı iklim sisteminde bir değişim olup olmayacağı sorusunu sormuştur" dedi. İklim değişikliğinin ana nedeni, fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları. Büyük Okyanus’un doğusunda yüzey sularını ısıtan doğal El Nino olgusu da son aylarda sıcaklıkları yükseltti.

Biliminsanları, iklim değişikliğinin Nisan ayında Afrika’nın Sahel bölgesinde binlerce ölüme neden olan yeni bir sıcak hava dalgası dahil olağanüstü hava koşullarına neden olduğunu doğrulamıştı.

“Isınma sınırını 1,5 santigrad derecenin altında tutma savaşını çoktan kaybettik”

Newcastle Üniversitesi'nden iklim bilimci Hayley Fowler, güncel verilerin, dünyanın 2015’te Paris’teki İklim Zirvesi’nde belirlenen 1,5 santigrat derecelik ısınma sınırını geçmeye çok yakın olduğuna dikkat çekti.

Fowler, “Sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutma savaşını kaybettiğimizi ne zaman ilan edeceğiz? Benim kişisel görüşüm bu savaşı çoktan kaybettiğimiz yönünde ve 2 derecenin altında kalmayı ve emisyonlarımızı olabildiğince hızlı azaltmayı gerçekten çok ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Sıcaklık artışının sınırı olarak belirlenen 1,5 derece, bilim insanlarının ısınma sonucunda ortaya çıkabilecek ölümcül sıcaklık, sel felaketleri ve ekosistemlerin geri dönülemez şekilde zarar görmesi gibi en feci sonuçlardan kaçınılmasını sağlayacağını söylediği seviyeydi.

Ortalama küresel sıcaklığın on yıllar boyunca artışını dikkate alan bu sınır, teknik olarak henüz aşılmadı. Ancak bu hedefin artık gerçekçi olmadığını savunan kimi bilim insanları, hükümetleri hedefin aşılmasını sınırlandırmak için CO2 emisyonlarını daha hızlı azaltmaya çağırıyor.

C3S'nin veri seti 1940 yılına kadar uzanıyor. Biliminsanları, diğer verilerle çapraz kontrol yaparak geçen ayın, sanayi öncesi dönemden bu yana en sıcak Nisan ayı olduğunu doğruladı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG