Birçok Mardinli'nin bile adını duyduğu ancak görmediği, Kızıltepe İlçesi Beşdeğirmen Köyü’ndeki doğa harikası şelale ve travertenler görenleri büyülüyor. Köy çok az bilinmesine rağmen, özellikle tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğruyor.
Kızıltepe ilçesine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Beşdeğirmen Köyü, dağların arasına gizlenmiş bir doğa harikası adeta.
Köyün Türkçe adı Beşdeğirmen. Köy bu ismini, bir zamanlar köyde bulunan su değirmenlerinden almış. Kürtçe adı ise Emrud. Köylüler, köyün Kommagene Kralı Nemrut döneminden kaldığına inanıyor.
90'lı yıllarda TSK ve PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle boşaltılan köy, 2004 yılında yeniden yerleşime açıldı.
Köyün görenleri hayran bırakan yanı ise Pamukkale travertenlerini andıran şelaleleri ve tarihi yapıları.
Dağlardan akan suyun oluşturduğu şelaleler ve doğası nedeniyle köy, son dönemlerde adını duyanların daha fazla ilgisini çekiyor.
Mardin kent merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen birçok Mardinli de köyün varlığından habersiz. Köy son zamanlarda fotoğrafçı ve gezginlerin paylaşımlarıyla tanınmaya başladı.
Görmeyenlere göre güzelliği ‘abartılıyor’; görenlere göre ‘az bile’ söyleniyor
Kimisi fotoğraf çekmeye, kimisi gezmeye, kimisi ise piknik yapmaya geliyor.
Köy özellikle tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğruyor. Köye gelenlerden biri de Kızıltepe’de yaşayan Hadi Kuzu. VOA Türkçe’ye konuşan Kuzu, Beşdeğirmen’e ilk kez geldiğini söyledi. Köyün güzelliği karşısında büyülendiğini belirten Kuzu, ziyaretçilerin çevreyi temiz tutmasını istedi.
Kanada'da yaşayan Tahsin Dağ ise tatil için geldiği Mardin’de, daha önce adını sık duyduğu köyü ziyaret etmek istediğini söylüyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Dağ, görmeden önce, köyün güzelliğinin abartıldığını düşündüğünü ifade etti. Dağ, köyün beklediğinden daha güzel olduğunu vurgulayarak bundan sonra Türkiye’ye her gelişinde Beşdeğirmen’i ziyaret edeceğini söyledi.
Köylülerden çöp tepkisi
Köyün ilgi odağı olması beraberinde sorunlar da getirdi. Ziyarete gelenlerin geride bıraktığı çöpler, köylülerin tepkisini topluyor.
Kameraya konuşmayı kabul etmeyen köylüler, gelenlerin çöplerini bırakarak gittiklerini söyledi. Hatta köylüler bir süre köyü dışarıdan gelenlere kapatmaya karar vermiş ve kararlarını sosyal medya üzerinden duyurmuş. Ancak yetkililerin uyarısı üzerine karardan vazgeçmişler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2015 yılında bölgeyi 1.derece sit alanı ilan etti. Bölge tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak kaydedildi.
Forum