Erişilebilirlik

İsrail, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshediyor


İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, serbest ticaret anlaşmasının feshedilmesinin yanı sıra Türkiye'den yapılan diğer ithalatlara da yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi.
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, serbest ticaret anlaşmasının feshedilmesinin yanı sıra Türkiye'den yapılan diğer ithalatlara da yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi.

İsrail, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’le ticareti durdurma kararının ardından Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini açıkladı.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich dün yaptığı açıklamada, anlaşmanın feshedilmesinin yanı sıra Türkiye'den yapılan diğer ithalatlara da yüzde 100 gümrük vergisi uygulanacağını söyledi. Bakan, planın onay için kabineye sunulacağını da ekledi.

Smotrich açıklamasında, "(Erdoğan'ın) İsrail'e ithalatı durdurma açıklaması ve ekonomik boykot ilanı, Türkiye'nin taahhüt ettiği uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi bir ihlalidir" dedi.

İsrail'in aldığı kararın Erdoğan iktidarda kaldığı sürece devam edeceğini belirten Smotrich, "Erdoğan'ın görev süresinin sonunda Türkiye vatandaşları aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret rotasına geri dönmek mümkün olacaktır" dedi.

Smotrich'in planına göre, serbest ticaret anlaşması uyarınca Türkiye'den İsrail'e ithal edilen mallara uygulanan tüm indirimli gümrük oranları kaldırılacak. Aynı zamanda, Türkiye'den İsrail'e ithal edilen herhangi bir ürüne, mevcut gümrük vergisi oranına ek olarak malın değerinin yüzde 100'ü oranında vergi uygulanacak.

Açıklamada ayrıca maliye, ekonomi ve dışişleri bakanlıklarının İsrail'in üretimini güçlendirmek için adımlar atacağı ve Türkiye'ye bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirileceği belirtildi.

İsrail İmalatçılar Birliği Smotrich'in planını "uygun bir yanıt" olarak nitelendirdi.

Türkiye bu ay başında, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsrail hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır” denilmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Biden ve Zelenski güvenlik anlaşması imzaladı – 13 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG