Erişilebilirlik

'Baykal’a Komployu Erdoğan Kurdu' İddiası


An orangutan watches a popsicle after zoo-keepers gave animals iced food to keep them cool as temperatures soar at Rome&#39;s zoo, Italy.<br />
&nbsp;
An orangutan watches a popsicle after zoo-keepers gave animals iced food to keep them cool as temperatures soar at Rome&#39;s zoo, Italy.<br /> &nbsp;

Türkiye'de Pazar günü yapılacak olan yerel seçimler öncesinde, siyasi tartışmaların şiddeti giderek artıyor. Son polemik, CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntüler üzerinde yaşandı

Türkiye son yıllarda görülmedik sertlikte bir seçim süreci yaşıyor. Mitinglerde sarf edilen hakaretler, sataşmalar, bel altı sözler bir yana internet üzerinde de büyük bir hegemonya savaşı yaşanıyor. Özellikle 17 Aralık’ta gerçekleştirilen yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sırasında internet üzerinden paylaşılan tapeler ve ses kayıtlarına son dönemde neredeyse her gün bir yenisi ekleniyor.

Bunlardan bir yenisi dün sosyal paylaşım platformlarında servis edildi. Bu ses kaydında, Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski genel başkanı Deniz Baykal’ın görevinden istifasıyla sonuçlanan özel hayata ilişkin videonun servis edilmesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgisi olduğu iddia ediliyor. Dlmhack isimli twitter kullanıcısının yayınladığı zor anlaşılan ses kaydının Başbakan Erdoğan’ın sosyal medya danışmanı Mustafa Varank’a ait elektronik posta hesabının ‘hack’lenmesiyle yayınlandığı da bir başka iddia.

Kılıçdaroğlu: Olayın faillerin açığa çıkmamasının nedeni Başbakan

Bu ses kayıtlarının internette yayınlanmasıyla CHP cephesinden art arda sert açıklamalar geldi. Seçim çalışmaları için Manisa’nın Akhisar ilçesinde bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gazetecilere konuştu ve Erdoğan’ı derhal açıklama yapmaya çağırdı.

Yaşananları Watergate skandalına benzeten ana muhalefet lideri, ‘başbakanlık koltuğunda oturan zatın süratle açıklama yapmasını bekliyorum. Ahlaksızlığın bu boyutu dünyanın hiçbir ülkesinde görülmemiştir. Zaten bu olayın faillerinin bugüne kadar ortaya çıkmamasının nedeni de budur. Asıl fail odur. Ahlaksızlığı bu boyuta getiren bir kişi başbakanlık koltuğunda oturamaz’ dedi.

Baykal tatmin edici bir açıklama bekliyor

Başbakan Erdoğan’a ilişkin kayıtların yayınlanmasından sonra CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, yargının gereğini yapmasını istedi.

CHP eski genel başkanı 'bunun gereğini kim yapacak? Böyle bir yargı var mı?' sorusuna ise ‘bu konu örtbas edilebilir, görmezlikten gelinebilir bir olay değildir. Vahim bir kırılmadır. Çok büyük bir olaydır, böyle bir olay eğer gerçeği yansıtıyorsa bunu gerçekleştiren insanların aynaya bakma, benim yüzüme bakma hakları yok demektir. Böylesine bir büyük şeytani bir senaryo gerçekten uygulanmış mıdır? Bunu anlamak ihtiyacı içindeyim’ yanıtını verdi.

Baykal, “Türkiye’de tezgahlanan kirli oyunların nereden kaynaklandığı ortaya çıksın” dedi ve ‘her olayın ardında paralel devlet’ olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan’dan açıklama yapmasını istedi.

İddiaları reddeden Erdoğan: ‘O kaseti ben kaldırttım’

Bu sözlere partisinin Düzce’de düzenlediği mitingde cevap veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan suçlamaları reddetti. Düzcelilere hitap eden Erdoğan, ‘Malum Baykal’la ilgili bir olay vardı ya. Yahu bunu benim ayarladığımı söylüyorlar. Yine bir montaj. Ve Kılıçdaroğlu denilen ahlak yoksunu adam diyor ki “Açıklama yapsın” Yahu neyin açıklamasını yapacağım? Bunu anayasayı müzakere ederken, bu sosyal medyaya düştüğü zaman onu kaldıran kim ya? Ben kaldırdım ben’ dedi.

Erdoğan görüntülerin özel hayatın ihlali olduğu iddialarını reddetmişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu görüntülerle ilgili olarak, 2011 seçimleri öncesine 4 Mayıs’ta Kastamonu’da düzenlenen mitingde konuşmuş, ‘Kendi eşiyle mi bir şey oluyor da özeli oluyor. Kendi eşiyle değil. Buna nasıl kendi özeli dersiniz? Bu özel değil. Genel genel, bu genel ahlaksızlıktır’ demişti.

Türkiye siyasetinde ciddi bir kırılma yaratan görüntü kaydı 10 Mayıs 2010’da bir internet sitesine internet sitesinde yayınlandı. Ardından hükümete yakın gazetelerden Vakit gazetesinin gayrı resmi internet sitesi olarak bilinen habervaktim.com bu görüntüleri ‘ Deniz Baykal’ın seks kaçamağı’ başlığıyla yayınladıktan kısa süre sonra yayından kaldırdı. Deniz Baykal bu olaydan bir gün sonra istifa ettiğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG