Erişilebilirlik

Diyarbakır Baro Başkanı Hakkında Yakalama Kararı


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkında, İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında savcılığın talebi üzerine Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “terör örgütü propagandası yapmak'' iddiasıyla yakalama kararı çıkarıldı.

Kararın Diyarbakır’a ulaşmasının ardından polis Elçi’yi alarak İstanbul’a götürecek. Baro’da polisi bekleyen Elçi, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, yargının bir siyasi partinin yanında yer aldığını söyledi. Elçi, “Burada bir kamuoyunun önünde, ülkenin en çok izlenen ve en popüler programında, toplumun en ağır meselelerinden birini tartışması sırasında fikir tartışması olmuştur. Ben resmi görüşten ve ultra milliyetçi bir siyasi partinin görüşünden farklı görüş ortaya koydum. Siyasi iktidara yakın medya tarafından linç kampanyası yürütülüyor. Ne yazık ki yargı da bu kampanyada belli bir siyasi partinin histerik grupların yanında yer almıştır. Bu da Türkiye’nin demokrasisi ve ifade özgürlüğü düzeyi açısından üzüntü vericidir. Aynı zamanda Kürt meselesinin demokratik yollarla tartışılmasına önemli darbedir. Savunma örgütünü başkanı olarak çaba sarf eden bir yapını başkanıyım. Baro başkanı bile toplumun en hayati meselesi ilgi görüş belirtmesi nedeniyle tutuklanıyorsa, iktidar sorunun konuşarak çözümünü istemiyor” dedi.

Baro’da bekleyen Elçi’ye destek vermek amacıyla çok sayıda avukat da baroda toplandı. Elçi, hakkında, bir programda sarf ettiği ''Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK, silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir'' sözleri nedeniyle soruşturma açılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG