Erişilebilirlik

Öcalan Müzakereler İçin Anayasal Çerçeve İstedi


PKK lideri Abdullah Öcalan, Diyarbakır Nevruz Meydanı’nda Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya tarafından Kürtçe ve Türkçe okunan mektubunda hükümete çözüm sürecinde kararlılıkla devam edilmesi mesajını verdi

“Tarih bize göstermiştir ki eğer kararlı bir barış önderliği sergilenmezse tarihsel sorunlar bildiğini okur ve genellikle çok kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler. Önümüzde en yakıcı bir şekilde cevap bekleyen şey, birbirini tekrarlayan darbelerle mi yoksa tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur.”

PKK lideri Abdullah Öcalan, Diyarbakır Nevruz Meydanı’nda milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya tarafından Kürtçe ve Türkçe okunan mektubunda hükümete çözüm sürecinde kararlılıkla devam edilmesi mesajını verdi.

Son dönemde çözüm sürecinin çatallaşan bir yol ayrımına geldiğini belirten Öcalan’a göre hükümetin önünde iki seçenek var: Biri “komplocu-darbeci rejini restore etmek,” diğeri ise “Türk-Kürt ilişkileri en kapsamlı demokratik reformlardan geçerek demokratik anayasal çözüm inşa etmek.”

Öcalan: ‘Geçici çözümler miyadını doldurdu’

15 yıldır İmralı adasında tutuklu bulunan PKK lideri, “Bütün ara yollar ve geçici biçimler artık miyadını doldurmuştur. Diyalog süreçleri bağlayıcılık içermez. Bundan dolayı kalıcı bir barış için güvence oluşturamaz. Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur” dedi.

Öcalan mektubunda iddiaların aksine “30 Mart sonrası hükümet adım atmalıdır” diyen KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan gibi herhangi bir süre vermedi. Buna karşı Gezi direnişi ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonu arkasında uluslararası komplo olduğunu savunan Başbakan Erdoğan gibi o da, “uluslararası gladio”ve “uluslararası komplo”dan söz etti.

‘Uluslararası komplolara karşı dikkatli olmalıyız’

Geçen yıl Nevruz kutlamalarında verdiği mesajlarla çözüm sürecini başlatan PKK lideri, “Bizim büyük barış yolculuğumuz Oslo'dan Paris'e, Gever'den (Hakkari) Lice'ye, KCK operasyonlarından hasta tutsaklarımıza dönük zalim tutuma varana değin birçok saldırıya maruz kalmıştır. İşte bütün bu kirli oyunları bozan, Uluslararası Gladyo hakimiyetini sarsan ve boşa çıkaracak olan da bu harekettir. Karşımıza çıkan uluslararası komplolara karşı yeterli dikkati göstermek tarihsel sorumluluğumuzdur” dedi.

En az bir milyon kişinin katıldığı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında ilk kez Kandil’den de görüntülü yayın yapıldı. Meydandaki halka hitap eden KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, hükümetin Öcalan’ın başlattığı çözüm sürecine mesafeli yaklaşması nedeniyle hem sürecin tıkandığını hem de devlette kriz yaşandığını söyledi.

Cemil Bayık: ‘AKP müzakere zeminini boşa çıkardı’

Bayık, “Eğer Türkiye’de demokratikleşme olmadıysa ve Kürt sorunu çözülmediyse, bunun sorumlusu AKP hükümetidir. AKP yaratılan müzakere zemini boşa çıkardı. Ancak bu Nevruz’da da yine umutluyuz. Hiçbir zaman umudumuz tükenmedi. Apo serbest bırakılmalı” dedi.

Herkesi çözümün önündeki engelleri kaldırmak için BDP ve HDP’li adaylara oy vermeye çağıran KCK’nın tepe ismi, çözüm ve barış seçeneğinin ortadan kalkması halinde Türkiye’nin bedel ödeyeceğini söyledi. Bayık, “Eğer Kürtleri yok etmek isterlerse, Kürtler ve PKK’nin mücadelesi daha da büyüyecektir ve hatta Türkiye’nin parçalanmasına yol açabilir” diye konuştu.

‘Ya müzakere ya savaş’

Kutlamalarda Nevruz ateşini Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk yakarken alanın hemen her yerinde Öcalan'ın fotoğrafları ile birlikte asılan "Ya Müzakere, Ya Savaş" yazılı dev pankartlar Kürt siyasi hareketinin pozisyonunu da net bir şekilde gözler önüne serdi. Alanda ayrıca PKK, KCK ve Suriye’de savaşan YPG’nin bayrağı da dikkat çekti.

Tarihin en kalabalık Newroz kutlamalarından biri olan Diyarbakır’daki kutlamaları 400’den fazla yerli ve yabancı basın mensubu izledi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG