Erişilebilirlik

Üniversitelilerden Eğitime Katkı Projesi


Üniversitelilerden Eğitime Katkı Projesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Araştırmalar, çocukların deneylerle soyut kavramları daha iyi öğrendiklerini ve bu yolla öğrenme hızlarının arttığını gösteriyor. Ancak bütçe kesintileri nedeniyle okullardaki bu tür programlar, kesintiye uğradı. Bir grup üniversite öğrencisi, bu açığı kapatmak için yeni bir proje başlattı

Washington’daki bu çocuklar kendi tasarımları olan elektrik devrelerini yapmaktan son derece mutlu.

Çocuklar, Stanford Üniversitesi öğrencilerinin SparkTruck adını verdikleri gezici laboratuvarında deney yapıyor. Geçen yıl gezici eğitim veren başka bir programı başlatan öğrenciler, iki ay boyunca Amerika’yı gezerek, üç binden fazla çocuğa eğitim vermişler.

İkinci yılını dolduran programa, California’dan üç üniversite daha katılmış. Bengi Kuroda bu öğrencilerden biri: “Çocuklara, yaratıcılık ve tasarımla ilgili seminerler veriyoruz, prototip araç-gereç ve malzemeler tedarik ediyoruz. Okullarında olmasa bile, tüm bunlara ulaşabileceklerini gösteriyoruz.”

Çocuklar önce bir fikir, bir proje geliştiriyorlar. Daha sonra bu projede öngördüklerinin prototipini üretiyorlar.

Owen Whitman: “Tek gözlü, uçan bir nesne yaptım. Yeni birşeyler yapmak çok eğlenceliydi, nasıl düşünüp, uygulamam gerektiğini, elektrik devrelerinin nasıl çalıştığını öğrendim.”

Çocuklar yap-boz robotlarla oynuyorlar. Eski, geleneksel aletlerin yanında, lazer kesici ve üç boyutlu yazıcı gibi son derece gelişmiş cihazları da kullanabiliyorlar: “Çok hoş, daha önce titreşimin nasıl oluştuğunu bilmiyordum. Burada olmak çok güzeldi, bu da çok ilginç bir cihaz.”

Tavandaki notlar, programa katılanların yaptıkları tasarılarımları belgeliyor.

Washington’daki programa ev sahipliğini Fab Lab DC’nin sahibi Phyllis Klein yapmış: “Bu program çocukların hayal gücünü geliştiriyor. Neler yapabileceklerini, nelerin mümkün olduğunu kavramalarını sağlıyor.”

Spark Truck ekibi bir yandan yaratıcı eğitime katkıda bulunurken, bir yandan da kendileri yeni şeyler öğreniyor.

Brittany Hallawell: “Çocuklarla nasıl çalışıldığını öğrendim. Birçok çocuk tam programdan vazgeçip, bırakacakken yeni şeyler tasarladılar, bu da benim için ilham verici bir durum.”

SparkTruck, yaratıcı projeleri destekleyen Kickstarter adlı web sitesinin katkıları ve şirketlerin bağışları sayesinde ülke çapında turlar düzenliyor. Her ne kadar sürekli yolculuk yapak zor olsa da, programa gönül verenler yakında başka SparkTruck’ları da yollarda görmeyi arzu ediyorlar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG