Erişilebilirlik

Afganistan'a 16 Milyar Dolar Yardım Sözü


Tokyo’da düzenlenen uluslararası konferansda Afganistan’a önümüzdeki dört yıl içinde 16 milyar dolar yardım yapılması kararı alındı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ülkesine her yıl 4 milyar dolar kalkınma yardımı verilmesini istemişti.
Karzai, Afganistan’da yaygın yolsuzluğun daha önceki yardım çabalarına zarar verdiği gerçeğini kabul etti. Afganistan devlet başkanı, bundan sonra yolsuzlukları daha fazla kontrol altına almak için çalışma sözü verdi.

Konferansa aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da bulunan 70 ülkenin temsilcileri ve uluslararası örgütlerin yetkilileri katıldı.

Clinton Cumartesi günü Kabil’de Amerika’nın 2014 yılında askerlerini çektikten sonra Afganistan’ı tamamen terk etmeyeceği güvencesi verdi.
Afganistan’a sürpriz bir ziyaret yapan Clinton, Afganistan’ı Washington’un “NATO üyesi olmayan” önemli müttefiklerinden biri ilan etti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yle bir araya gelen Clinton, bu ülkeyi müttefik ilan etme kararının Washington’un Afgan halkına güçlü bağlılığını gösterdiğini söyledi.

Afganistan’ın müttefik sayılması, Amerika’nın güvenlik konularında bu ülkenin yardımına daha hızlı koşmasını ve Amerikan teçhizatının daha kolay verilmesini sağlayacak.
Afganistan, NATO üyesi olmadan Amerika’nın müttefiki olan 15’inci ülke oldu. Bu ülkeler arasında Pakistan, Mısır, İsrail ve Japonya da bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG