Erişilebilirlik

Snowden: "Casusluk Eğitimi Aldım"


NBC Televizyonu’ndan Brian Williams ile söyleşi yapan Edward Snowden
NBC Televizyonu’ndan Brian Williams ile söyleşi yapan Edward Snowden

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, eski Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı Edward Snowden’ın Amerika’ya geri dönüp casusluk suçlamalarıyla yüzleşmesi gerektiğini söyledi

Bakan Kerry, Amerika’nın küresel çapta izleme uygulamalarına ilişkin gizli belgeleri geçen yıl basına sızdıran 30 yaşındaki Snowden’ın ülkesine ihanet ettiğini ve Amerika’ya çok büyük zarar verdiğini bildirdi.

Rusya’dan sığınma hakkı alan Edward Snowden NBC Televizyonu’ndan Brian Williams’ın yaptığı söyleşide, başından beri Rusya’ya kaçma niyeti olmadığını, ancak önce Hong Kong’a, sonra da Moskova’ya kaçtıktan sonra Amerikan hükümetinin pasaportunu iptal ettiğini belirtti.

Kerry, Snowden’ın istemesi durumunda hemen bugün Amerika’ya uçabileceğini söyledi ve yaptıklarını Amerikan kamuoyuna açıklaması gerektiğini tekrarladı.

Snowden, casus olarak eğitim aldığını ve yurtdışında Amerikan istihbaratı için gizlice çalıştığını söyledi. Snowden, kendisini ‘alt kademeden bir sistem analisti’ olarak yansıtanları yalanladı ve kendisine ait olmayan bir isimle, başka bir iş yapıyormuş gibi davranmak zorunda olduğunu belirtti.

Snowden, söyleşide şöyle konuştu:

“Ben bir teknik uzmanım. İşim, insanlarla çalışmak, casusluk yapacak elemanlar bulmak değil. Benim işim, Amerika için bazı sistemleri devreye sokmak. Ve bu işi tüm kademelerde gerçekleştirdim, en alt düzeyden en üst düzeye kadar her seviyede çalıştım. Hükümet, bu söylediklerimi inkar edebilir, ‘Snowden sadece alt kademede görevli bir sistem analistidir’ diyebilir. Yapmaya çalıştıkları şey, çalıştığım bir pozisyonu tekil olarak ele alıp, dikkatleri deneyimlerimin tamamının üzerinde toplanmasını engellemektir. Merkezi İstihbarat Dairesi CIA, Ulusal Güvenlik Dairesi NSA ve Savunma İstihbarat Dairesi için denizaşırı ülkelerde gizli görevlerde çalıştım. İstihbarat Eğitim Akademisi’nde ders verdim, dünyanın dört bir yanında en tehlikeli bölgelerde bulunan Amerikalılar’ı ve istihbaratımızı güvence altına almak için kaynak ve metotlar geliştirdim. Bu nedenle bana alt kademedeki bir analist dedikleri zaman bunun yanlış verilmiş bir bilgi olduğunu düşünüyorum.”

Ulusal İstihbarat Dairesi’nin Amerikan vatandaşlarının telefon görüşmeleri ve İnternet kayıtlarını toplama uygulamasına son vermek amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, geçtiğimiz hafta Amerikan Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

NBC televizyonu’nda yayınlanan söyleşi: http://www.nbcnews.com/feature/edward-snowden-interview/exclusive-edward-snowden-tells-brian-williams-i-was-trained-spy-n115746

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG