Erişilebilirlik

ABD Irak'ta Hava Saldırılarını Genişletiyor


İlk kez sadece çatışmada Irak güvenlik güçlerine destek için kullanılan Amerikan savaş uçakları Bağdat yakınlarında bir IŞİD grubunu vurarak etkisiz hale getirdi

Amerika IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarını genişleterek Bağdat yakınlarında Irak güvenlik güçlerine ateş açan bir militan grubu vurdu.

Grubun etkisiz hale getirilmesi üzerine Irak güvenlik güçleri bölgeyi kontrol altına aldı.

Pazar ve Pazartesi günleri düzenlenen iki hava saldırısında Amerikan savaş uçakları Başkan Obama’nın daha önce açıkladığı amaçların ötesinde kullanıldı. Obama Amerikan hava saldırılarının sadece insani amaçlar ve Irak’taki Amerikan personelini korumak için düzenleneceğini açıklamıştı. Son saldırılarda Amerika ilk kez IŞİD ile savaşan Irak güvenlik güçlerine çatışma sırasında destek için kullanılıyor. ABD ordusu Ağustos başından beri 162 hava saldırısı düzenledi.

Öteyandan Salı günü Amerikan Temsilciler Meclisi hem IŞİD hem de Suriye hükümetiyle savaşan Suriyeli isyancıları silahlandırma ve eğitmeyi öngören yasa tasarısını görüşmeye başladı. Beyaz Saray tasarının görüşülmesini memnunlukla karşıladı.

Pazartesi günü yaklaşık 30 ülke Irak’ı IŞİD ile mücadelesinde desteklemek için askeri destek dahil gerekli tüm önlemleri alma sözüverdi.

Paris’te düzenlenen uluslararası konferanstan sonra yayınlanan açıklamada Irak hükümeti tarafından belirtilen ihtiyaçların uluslararası hukuk çerçevesinde sivil halkın güvenliğini tehlikeye düşürmeden yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Konferansa 30 ülkenin yanısıra BM, Avrupa birliği ve Arap Birliği’nin temsilcileri katıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande IŞİD militanlarına karşı savaşta” kaybedecek zaman” olmadığını söyledi.

Paris’teki konferans, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin IŞİD’e karşı mücadeleyi güçlendirme amacıyla çıktığı Ortadoğu gezisini izledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG