Erişilebilirlik

Suriye’de 'Süleyman Şah' Operasyonu


Türkiye, uzun zamandır Irak Şam İslam Devleti militanlarının tacizi altında bulunan Suriye’nin Halep şehri Karakozak köyündeki Süleyman Şah Türbesi’nde bulunan askeri personelini operasyonla tahliye etti. 8 aydır türbede görev yapan 44 bordo bereli asker Türkiye getirilirken operasyon sırasında IŞİD’in eline geçmemesi için türbe ve karakol kullanılmaz hale getirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Şah Fırat' adı verilen operasyon başladıktan on iki saat sonra Genelkurmay Karargahı’nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’le birlikte kameraların karşısına geçti.

Türkiye, Suriye’de çifte operasyon gerçekleştirdi

Bölgede çatışmaların artması üzerine Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan haklarının korunması için Ocak ayında Genelkurmay Başkanlığı’na direktif verildiğini söyleyen Başbakan, cumhurbaşkanının onayıyla Cumartesi akşamı operasyon başlatıldığını açıkladı.

Davutoğlu, ‘saat 21.00'de eş zamanlı olarak iki operasyon birden başlatılmıştır. Birincisi Mürşitpınar'dan birliklerimiz Suriye'ye girmişler ve süratle Karakozak Köyü'ne doğru hareket etmişlerdir ve Süleyman Şah Saygı Karakolu'na bir an önce ulaşmak için gerekli çalışmaları yapmışlardır. Aynı saatte, saat 21.02'de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek yakında bir mekanda, Suriye toprakları içinde Süleyman Şah'ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve nakl-i kuburun (mezarlığın taşınması) gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış, bayrağımızı saat 21.02 itibarıyla Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır’ dedi.

Davutoğlu: 'Hiçbir merciden izin alınmadı, yardım talep edilmedi'

Operasyon sırasında bir Türk askerinin kaza sonucu hayatını kaybettiğini belirtenen Başbakan Davutoğlu, operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personelin katıldığını bildirdi.

Davutoğlu bir gazetecinin "Operasyon için herhangi bir izin alındı mı? Herhangi bir ülkeye haber verildi mi? Bölgedeki PYD, Özgür Suriye Ordusu gibi güçlerle işbirliği yapıldı mı?" sorusu üzerine, "Operasyonun kararı Ankara'da alınmıştır. Hukuk devleti kuralları içinde, bize verilen yetkiler çerçevesinde tabii elimizdeki Meclis tezkeresi de göz önüne alınarak, tamamiyle hukuk devleti kurallarıyla içinde Ankara'da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir" dedi. Başbakan, sivillerin zarar görmemesi için koalisyon güçlerine bilgi verildiğini söyledi.

Erdoğan: 'Türbedeki tüm emanetler Türkiye’ye getirildi'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yazılı bir açıklama yaparak Türk Silahlı Kuvvetleri ve hükümeti tebrik etti. Operasyonun sevk ve idaresini bizzat takip ettiğini belirten Erdoğan,"Gece boyu gerçekleştirilen Şah Fırat operasyonuyla Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'ndaki tüm emanetler ve orada görev yapan askerlerimiz, salimen ülkemize getirilmiş bulunmaktadır. Operasyon, devletimizin kararı ve uygulamasıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Daha önce iki defa yeri değiştirilmiş Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, yine uluslararası hukuk ve anlaşmaların bir gereği olarak yeni mekanında bayrağımızı dalgalandırmaya ve ecdadımızın hatırasını yaşatmaya devam edecektir" dedi.

CHP: 'Cumhuriyet tarihinde ilk kez toprak kaybeden Türkiye mat oldu'

Cumhuriyet Halk Partisi ise yaşananları toprak kaybı olarak yorumluyor. Genel merkezde basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Sekreteri, Türkiye’nin şah çekmediğini mat olduğunu söyledi.

Tekin, "2 gün önce çağrı yaptım. Gelin Süleyman Şah Türbesi'ne hep beraber gidelim dedim. Sorun yok dediler. Ne yazık ki çok üzücü bir olay ile Türkiye karşı karşıya Eğer yüreğiniz yetiyorsa gidin kendi topraklarınıza el koyun. 'Şah' değil 'Mat' operasyonu olmuştur. 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk defa savaşmadan topraklarımızı kaybediyoruz, bu kabul edilebilecek bir durum değildir’ dedi.

Bu kaybın ardından operasyonun allanıp pullandığını belirten CHP Genel Sekreteri, operasyonun PYD kontrolunda yapıldığını iddia etti

Kürt medyası: 'TSK-YPG ortak operasyon yaptı'

Kürt medyası da CHP gibi Şah Fırat operasyonunun PYD’yle Kobani’yle ortak gerçekleştiği iddiasında. Türk birliğini Kobani merkezden geçerken çekilen fotoğraflarını yayınlayan Dicle Haber Ajansı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin inşaata başladığı Eşme köyü civarındaki arazinin PYD kontrolunda olduğunu yazdı.

Kürt medyası, Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim’in Perşembe günü Ankara’da yaptığı temaslarda türbenin Eşme köyüne nakline karar verildiğini, Türk askerinin geçiş yolunu güvence altına almak için üç gün boyunca YPG’nin IŞİD mevzilerine yönelik operasyon yaparak bölgeyi temizlediğini öne sürdü.

Ertuğrul Günay: 'Türkiye, Lozan’dan bu yana ilk kez toprak kaybetti'

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin eski kültür bakanı ve İzmir bağımsız milletvekili Ertuğrul Günay ise türbenin terk edilmesini eleştirdi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Günay, Lozan’dan bu yana Türkiye’nin ilk kez toprak kaybettiğini iddia etti.

"Osmanlılar'ın atası Süleyman Şah'ın türbesinin terkedilmesi hakkında çok şey yazıp söyleyeceğiz; özü şudur: Dün, ecdadın kemikleri sızladı. 1938-39'da, Dünya Savaşı eşiğinde Hatay'ı vatan topraklarına katmayı başaran Türkiye, dün Lozan'dan bu yana ilk kez toprak kaybetmiştir."

Türbedeki kişi kim?

Süleyman Şah türbesinde kimin mezarının bulunduğu hala tartışma konusu. Resmi Türk Tarih Tezi’ne göre, türbede yatan kişi Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah. Ancak bazı kaynaklara göre, ise mezarda yatan kişi Anadolu Selçuklu İmparatorluğu’nun kurucusu kabul edilen Kutalmışoğlu Süleyman Bey.

Türbenin Türkiye Cumhuriyeti toprağı olmasının tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’nı kaybetmesi sonucu kaybedilen Caber Kalesi ve Süleyman Şah Türbesi, Kurtuluş Savaşı sonrası Ankara hükümeti ile Fransa arasında 21 Ekim 1921’de yapılan Ankara Anlaşması’yla yeniden Türk toprağı oldu.

Lozan Antlaşması da Ankara Antlaşması’nı teyit etti.Anlaşmanın 3. maddesinde Caber Kalesi ve türbe müştemilatı ile bırlıkte Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul edilirken Türkiye'ye burada asker bulundurma ve bayrağını çekme hakkı tanındı.

1939 yılında Caber Kalesi’nden birkaç yüz metre uzağa taşınan Süleyman Şah türbe ve mezarı, 1975'te baraj inşası dolayısıyla Karakozak Köyü’ne nakledildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG