Erişilebilirlik

Irak Birlikleri Beyci Rafinerisini Geri Aldı


Irak kuvvetleri ülkenin en büyük petrol rafinerisi Beyci’yi IŞİD’in elinden geri aldı.

Bir koalisyon sözcüsü, Irak birliklerinin Beyci petrol rafinerisini dün (Cumartesi) öğlen saatlerinde geri aldığını açıkladı. Ancak rafinerinin bulunduğu Selahaddin ilinde çatışmaların, bazı tesislerin çevrelerinde devam ettiği bildiriliyor.

Rafineri çevresindeki güvenlik kordonunu kırmayı başaran IŞİD militanları geçen haftadan bu yana saldırılarına devam ediyordu. Örgüt bu saldırıda petrol depolarının, bir teknik merkezin ve bir dağıtım merkezinin bulunduğu bazı tesisleri ele geçirdi.

Bağdat’ın 250 kilometre kuzeyinde bulunan Beyci rafinerisi, geçen Haziran’da faaliyetlerini durdurmadan önce günde 175 bin varil petrol üretiyordu. Rafineri aynı dönem, ülkenin ikinci kenti Musul’u da ele geçiren IŞİD’in kontrolunda kaldı.

Irak ordusu geçen Kasım ayında rafineriyi geri aldı, ancak sonra yine kaybetti. Ordu ve orduya destek veren Şii milisler bu ayın başında Tikrit’i de geri alarak IŞİD’e büyük bir darbe vurmuştu.

Son dönemde Beyci’ye saldırılarını yeniden yoğunlaştıran IŞİD, yakınlardaki Ramadi’yi de tehdit ediyor. IŞİD militanlarının yaklaşmasının ardından, çok sayıda Ramadili hükümetin rastgele hava saldırılarına hedef olmamak amacıyla kenti terk etti.

Iraklı yetkililer, Ramadi’ye takviye birliklerin yollandığını ve kentin tehlikede olmadığını savunuyor.

Öte yandan dün Bağdat’ın merkezinde işlek bir caddeye yerleştirilen bombanın patlaması sonucu üç kişi öldü, 10 kişi yaralandı. Polis, bir minibüse bağlanan bombanın, kentin Yeni Bağdat diye anılan semtinde patlaması sonucuysa üç kişinin hayatını kaybettiğini, yedi kişinin de yaralandığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG