Erişilebilirlik

Kerry ve Zarif New York'ta Görüşüyor


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif

Nisan başında varılan nükleer çerçeve anlaşmadan sonra ilk kez biraraya gelen ABD ve İran dışişleri bakanları arasındaki görüşme Birleşmiş Milletler Nükleer Silahsızlanma Konferansı sırasında gerçekleşiyor

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran’lı mevkidaşı Cevat Zarif, Nisan ayının başında Lozan’da varılan “çerçeve anlaşma”dan sonra ilk kez New York’ta bir araya geliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre iki bakan arasındaki görüşme, Birleşmiş Milletler’in Nükleer Silahsızlanma Konferansı sırasında gerçekleşecek.

Amerika ile birlikte toplam altı ülkeden oluşan grubun İran ile yaptığı çerçeve anlaşma doğrultusunda hedef, 30 Haziran'a kadar nihai bir anlaşmaya imza atmak. Nükleer programının tamamiyle barışçı amaçlar doğrultusunda geliştirildiğini belirten İran, anlaşma imzalanır imzalanmaz ekonomisini felç eden uluslararası yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

İran ile yapılacak olası bir anlaşmaya başından beri karşı olanların başında gelen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerika ile birlikte grupta bulunan İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’in İran’a olmaları gerektiğinden daha yumuşak davrandıkları görüşünde. Anlaşmanın bu haliyle bile İran’a olması gerektiğinden daha fazla nükleer faaliyet hakkı tanıdığını da savunan Netanyahu, ekonomik yaptırımların kaldırılmasıyla durumun daha da kötüleşeceğini öne sürüyor.

Anlaşmayı savunan Başkan Obama ise, İran’ın anlaşma koşullarına uymaması durumunda yaptırımların tekrar devreye gireceğini söylüyor.

Genelde kamuoyu önüne fazla çıkmayan ve Obama yönetimini çok nadir eleştiren eski Başkan George W. Bush, Cumhuriyetçi Parti’nin Yahudi Koalisyonu’nun düzenlediği toplantıda İran’la yapılan anlaşmayı ve Obama yönetiminin nükleer anlaşmaya yaklaşımını eleştirdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin anlaşmaya karşı olması nedeniyle Senato oy çokluğu ile bir yasa tasarısı geçirdi. Tasarı, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasından önce Kongre’ye Obama yönetiminin İran ile yapacağı anlaşmanın koşullarını gözden geçirme hakkını vermenin yanısıra, her üç ayda bir İran’ın anlaşmanın koşullarına sadık kaldığını doğrulayan rapor verilmesini de öngörüyor. Tasarının Demokratlar'ın da desteğini alması nedeniyle Başkan Obama, yasayı imzalayacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG