Erişilebilirlik

Obama'dan Kongre'ye 'Gözden Geçirme' Çağrısı


Başkan Barack Obama, Temsilciler Meclisi’nin, küresel serbest ticaret anlaşmalarından olumsuz etkilenebilecek Amerikalı işçilere yardımı öngören Ticaret Uyum Yardımı (TAA) yasasını kabul etmemesini eleştirdi

Obama, tasarının kabul edilmemesinin en az 100 bin Amerikalı çalışanı ve yaşadıkları yerleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Obama haftalık konuşmasında, “Çalışanların, ailelerinin ve yaşadıkları toplumların geleceği açısından Ticaret Uyum Yardım Yasası aleyhinde oy kullanan Kongre üyelerini bir kez daha bu konuyu gözden geçirmeye ve Amerikalı çalışanların yanında yer almaya çağırıyorum,” dedi.

Başkan Barack Obama, Asya-Pasifik ülkeleriyle bir ticaret anlaşması (TPP) imzalamaya çalışıyor. Ancak dün Temsilciler Meclisi, uluslararası ticaret anlaşmaları nedeniyle işlerini kaybedebilecek Amerikalı işçilere yardım yapılmasını öngören tasarıyı reddedince, Obama’nın bu çabası darbe aldı.

Demokratların yanısıra bazı Cumhuriyetçiler de tasarıya karşı çıkınca, oylamada 126 lehte, 302 aleyhte oy çıktı.

Oylamada Obama’ya, Asya-Pasifik ülkeleriyle bir ticaret anlaşmasını (TPP) hızlı şekilde müzakere etme yetkisi veren Ticaret Teşvik Yasası ise kabul edildi.

Cumhuriyetçiler, Ticaret Uyum Yardım Yasası’nı gelecek hafta yeniden oya sunmaya hazırlanıyor.

Birçok Demokrat, Asya-Pasifik ülkeleriyle imzalanacak bir anlaşmanın, Amerikan imalat sektörünü ve doğayı olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Ticaret Uyum Yardım yasası işte Demokratların bu endişesini gidermeyi amaçlıyordu.
Başkan Obama Cuma günü Kongre binasına giderek tasarıya destek aradı, ancak Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Nancy Pelosi dahil birçok demokrat’ı ikna edemedi. Pelosi, oylamadan sonra yaptığı yazılı açıklamada işçilerin haklarını daha iyi koruyacak bir tasarının hazırlanmasını istedi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner ise tasarının kabul edilmemesinden hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı. Cumhuriyetçiler genelde serbest ticaret anlaşmalarına destek veriyor.

Dün kabul edilen Ticaret Teşvik Yasası ise Beyaz Saray’a küresel serbest ticaret anlaşmaları müzakere etme yetkisi veriyor, Kongre’nin bu anlaşmaların koşullarını değiştirme yetkisini kaldırıyor. Buna göre, Kongre sadece varılan anlaşmayı ya onaylayacak ya da toptan reddedecek.

Asya-Pasifik anlaşmasına Amerika, Vitenam, Singapur, Peru, Yeni Zelanda, Meksika, Malezya, Japonya, Kanada, Brunei ve Avustralya dahil olacak. Anlaşma tamamlanırsa, küresel çapta ekonominin %40’lık bir alanı kapsanmış olacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG