Erişilebilirlik

Nabi Avcı’dan Yahudi Yerleşimi Yasası Yorumu


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yedi yıl aradan sonra Türkiye'den İsrail'e resmi ziyaretlerde bulunmak üzere giden ilk bakan oldu.

Tel Aviv'e giden Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tartışmalara neden olan Yahudi yerleşimleri yasası için uluslararası hukuku işaret etti. Avcı, İsrail parlamentosundan geçen ve Batı Şeria’da Yahudi yerleşimini meşrulaştıran yasaya ilişkin olark, “Yüksek Mahkeme’nin Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir karar vereceğini ümit ediyorum,” dedi.

2010'da Mavi Marmara gemisine düzenlenen operasyon sonrası İsrail'i ziyaret eden ilk Türk bakan olan Avcı, İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin'le görüştü. Ortak basın toplantısında, Batı Şeria’da Yahudi yerleşimini meşrulaştıran ve Pazartesi günü İsrail Meclisi’nden geçen yasa da gündeme geldi.

Avcı, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin Birleşmiş Milletler kararlarına uygun hareket etmesini umduğunu söyledi ve “Yerleşim yerleri konusunda parlamentoda kabul edilen yasayla ilgili olarak İsrail'in içinde de bildiğim kadarıyla sanırım muhalefet söz konusu. Herhalde yüksek mahkemeye gidecek gibi görünüyor. Benim izleyebildiğim kadarıyla. Daha fazla hükümet ile yüksek mahkemenin arasına girmek istemem ama ben bu konuda yüksek mahkemenin doğru karar vereceğini ve uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir karar vereceğini zannediyorum, ümit ediyorum” diye konuştu.

İsrail Turizm Bakanı Yariv Levin de yeni yasanın doğru ve demokratik olduğunu söyledi. “Atalarımıza ait topraklardaki haklarımız reddedilebilecek bir konu değil. Batı Şeria’daki varlığımız için alacağımız önlemlerin ilk adımını attığımıza eminim. Yüksek Mahkeme’nin de bu kararı kabul edeceğini ve hakkı olmayan şeyleri yapmayacağını ümit ederim," dedi.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG