Erişilebilirlik

ABD Anayasa Mahkemesi’nden Orduda Eşcinsel Yasağına İzin


ABD Anayasa Mahkemesi, Trump yönetimininin eşcinsellerin orduda görev yapmasını yasaklama planının alt mahkemelerde devam eden hukuki süreçlere rağmen yürürlüğe girebileceğine hükmetti.

Söz konusu yasağın yürürlüğe girmesine yeşil ışık yakma kararı, Anayasa Mahkemesi’nin 4 liberal üyenin karşı çıkmasına karşın 5 muhafazakar üyenin destek vermesiyle alındı.

Trump yönetimi, Anayasa Mahkemesi yargıçlarına planla ilgili davaları doğrudan üzerlerine almaları çağrısında bulunmuştu ancak mahkeme şimdilik bu talebi reddetti. Bu davalar alt mahkemelerde görülmeye devam edecek.

ABD’de birkaç yıl öncesine kadar askerler eşcinsel oldukları gerekçesiyle ordudan ihraç edilebiliyordu. Eski Başkan Barack Obama döneminde bu uygulama değiştirildi. 2016 yılında ABD ordusundan yapılan açıklamada, orduda halihazırda hizmet vermekte olan eşcinsel bireylerin cinsel kimliklerini gizlemeye gerek olmadan ordu görevlerini sürdürebilecekleri belirtilmişti. Ordu, 1 Temmuz 2017’den itibaren de eşcinsellerin orduya yazılmalarına izin verileceğini açıklamıştı.

Ancak Donald Trump göreve geldikten sonra yönetim konunun incelenmesi gerektiği gerekçesiyle bu tarihi erteledi. İnceleme devam ederken, Trump Temmuz 2017’de paylaştığı bir Twitter mesajında, hükümetin “Eşcinsel bireylerin ABD ordusunda herhangi bir görevde hizmet vermesine” izin vermeyeceğini duyurdu. Trump daha sonra orduya Obama döneminde yapılan değişikliklerden önceki politikaya dönülmesi talimatını verdi.

Eşcinsel bireyleri temsil eden grupların dava açmasıyla konu mahkemelere taşındı. Trump yönetimi, alt mahkemelerin yönetimin bu konudaki politikaları değiştirmesini engelleyen ve tüm ülkeyi kapsayan kararlar vermesiyle ilk tur davaları kaybetti ancak Anayasa Mahkemesi bugün aldığı kararla bu kararları da bozmuş oldu.

2018 Mart ayında Trump yönetimi konuyu inceledikten sonra bu konudaki politikasını değiştireceğini açıklamıştı. Yeni politika uyarınca trans bireylerin biyolojik cinsiyetlerinde görev yapmadıkça ya da cinsiyet değiştirmedikçe orduda görev yapmaları yasaklanıyor.

Trump yönetiminin yeni politikasında, Obama dönemindeki uygulama kapsamında cinsiyet değiştirme süreçlerini başlatan trans askerlere ise istisna sağlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG