Erişilebilirlik

Trump İmzaladı Uygur Yaptırımları Yasalaştı


ABD Başkanı Donald Trump Çin’in Şincan Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlar'a yönelik baskı ve hak ihlallerinden sorumlu olanlara yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı imzaladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Uygur İnsan Hakları Politikası Yasası 2020” olarak adlandırılan tasarının, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’ndeki etnik Müslüman azınlığa yönelik ciddi insan hakları ihlallerini kınadığı belirtildi.

Daha önce ABD Kongresi’nin neredeyse oybirliğiyle kabul ettiği tasarıyla Çin’e insan hakları konusunda güçlü bir mesaj gönderilmesi amaçlanmıştı. Birleşmiş Milletler, Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda 1 milyondan fazla Uygur'un tutulduğunu tahmin ediyor.

Başkan Trump tasarıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tasarı kapsamındaki yaptırım maddelerinin bazılarının başkan olarak anayasadan kaynaklanan diplomasi yürütme yetkisini sınırlandırabileceğini söyledi; bu nedenle bu maddeleri zorunlu değil, tavsiye niteliğinde değerlendireceğini kaydetti.

ABD Başkanı imzasıyla yasalaşan tasarı için imza töreni düzenlemedi. Başkan Trump’ın Uygurlar'a yönelik baskıcı politikalardan sorumlu yetkililere yaptırım öngören tasarıyı imzalaması, eski güvenlik danışmanı John Bolton’ın kitabından Çin’le ilgili bölümlerin sızdığı saatlere denk geldi.

John Bolton’ın kitabında, Başkan Trump’ın Xi Jinping ile geçen yıl kapalı kapılar ardında yaptığı görüşmede Çin liderinden başkanlık seçimini kazanmasına yardım etmesini istediği iddia ediliyordu.

Reuters haber ajansının geçtiği haberde Başkan Trump’ın o görüşmede Devlet Başkanı Xi Jinping’e Şincan’daki kampların inşasına başlaması gerektiğini söylediği de iddia edildi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG