Erişilebilirlik

Üç Kişiden İkisine Göre Salgınla Mücadele Yetersiz


Corona virüsünden can kaybının 150 bini geçtiği ABD’de her eyalet kendi tedbirlerini uyguluyor. Ulusal Kamu Radyosu NPR ile araştırma şirketi Ipsos’un ortak anketine göre, Amerikalılar’ın üçte ikisi diğer ülkelerden daha kötü mücadele verildiğini düşünüyor ve sert önlemlere destek veriyor.

30-31 Temmuz’da 1,115 yetişkinle düzenlenen ankete göre, katılımcıların yüzde 65’i yani neredeyse üçte ikisi ABD’nin pandemiyle mücadelesinin diğer ülkelerden kötü olduğunu düşünüyor.

Ankete göre salgının yayılmasıyla mücadelede eyalet bazında değil, tek bir ulusal strateji belirlenmesinden yana olanların oranı yüzde 67 yani üçte ikiden fazla. İşletmelerin yeniden faaliyete geçirilmesinde tek ulusal strateji için bu destek yüzde 62’ye, okulların açılmasında ise yüzde 60’a düşüyor.

Amerikalılar maske ve yeniden karantinaya sıcak bakıyor

Ülkede maske tartışmaları sürerken NPR/Ipsos anketine katılanların yüzde 76’sı yani dörtte üçünden fazlası, kamuya açık alanlarda daima maske takılmasının eyalet yasalarıyla düzenlenmesini savunuyor. Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi katılımcılara göre maske takmak, tartışmalı bir konu değil.

Evde iki haftalık karantina zorunluluğunun yine ülke çapında bir talimatla getirilmesini savunanların oranı da yüzde 59.

Federal hükümetin Corona virüsü testinin yaygın ve ücretsiz hala getirmesini isteyenlerin oranı yüzde 85’e çıkıyor. Olası Covid-19 aşısının tüm Amerikalılar’a ulaşması gerektiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 83.

Amerikalılar okulların açılmasına nasıl bakıyor?

Okulların yeniden açılmasıyla ilgili soruya Amerikalılar’ın yüzde 66’sı sonbahar döneminde kendi bölgelerinde yaşayan çocukların uzaktan eğitimle okula devam etmesi gerektiğini söyledi. Bu tercih Demokratlar’da yüzde 87, Cumhuriyetçiler’de sadece yüzde 41. Cumhuriyetçiler’in yüzde 59’u Başkan Trump’ın okulların yeniden açılması çağrısını destekliyor.

Çalışanların işyerlerine dönmesine gelince katılımcıların yüzde 69’u aşıya erişim oluncaya kadar evden çalışmanın sürdürülmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 31’i ise gerekli önlemler alınarak işyerleri ve ofislere dönülmesinden yana.

Daha fazla ekonomik destek talebi

Kongre hala yeni teşvik paketi ve ek işsizlik yardımının uzatılması konusunu tartışirken, Amerikalılar ekonomik desteklerin sürmesinden yana. Katılımcıların yüzde 65’i federal hükümetin daha fazla borç üstlenerek yeni bir ekonomik teşvik paketiyle Amerikalılar’a ödeme yapılması gerektiğini söyledi. Benzer şekilde katılımcıların yüzde 63’ü federal işsizlik yardımının uzatılmasını istedi.

Ankette ayrıca katılımcıların yüzde 59’unun, iki haftalık ulusal karantina için işçilere evde kalabilmeleri için ücret ödenmesini istediği görüldü. Katılımcıların yüzde 55’i de salgının yavaşlatılması amacıyla geçici seyahat yasaklarını destekledi.

ABD’ye göç sınırlamasına destek

Ankette dikkat çeken bir diğer nokta da katılımcıların Corona virüsü salgını döneminde ABD’ye göçün sınırlanmasından yana olması. Katılımcıların yüzde 78’i zorunlu seyahatler dışında ABD’nin sınırlarının geçici olarak kapatılmasını destekledi. Bu oran Cumhuriyetçiler arasında yüzde 83, Demokratlar arasında yüzde 75 oldu.

Katılımcıların yüzde 60’ı ülkedeki yasal göçmenlerin, anavatanlarından aile fertlerini ABD’ye getirmesinin engellenmesi gerektiğini söyledi. Sığınmacıların ve mültecilerin ABD’ye girişinin yasaklanmasını isteyenlerin oranı yüzde 58 oldu. Yine yüzde 58’lik bir kesim, misafir ve mevsimlik işçilerin ülkeye girişlerinin yasaklanmasını istedi.

Bu yasak taleplerinden üçünün oranı Cumhuriyetçiler arasında yüzde 73 ile yüzde 75 arasında değişti. Göçmen yasaklarından yana olan Demokratlar’ın oranı ise yüzde 47-48 civarında.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG