Erişilebilirlik

Belaruslu İki Antrenör Olimpiyat Köyü'nden Kovuldu


İki antrenörün akreditasyonları, kadın atlet Krystsina Tsimanouskaya'yı zorla Belarus'a geri göndermeye çalıştıkları iddiasıyla iptal edildi.
İki antrenörün akreditasyonları, kadın atlet Krystsina Tsimanouskaya'yı zorla Belarus'a geri göndermeye çalıştıkları iddiasıyla iptal edildi.

Belarus Olimpiyat takımından iki antrenör, akreditasyonları iptal edilerek oyunlardan ve Olimpiyat Köyü’nden uzaklaştırıldı. İki antrenör, atlet Krystsina Tsimanouskaya’yı zorla Belarus’a göndermek istemiş, Tsimanouskaya ise ülkesine gitmeyerek Polonya’ya sığınmıştı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Belarus takımı antrenörlerinden Artur Shimak ve Yury Maisevich’in akreditasyonlarının iptal edildiği açıklandı.

Açıklamada iki antrenörden Olimpiyat Köyü’nü de derhal terk etmeleri istendiği ve antrenörlerin köyden ayrıldıkları belirtildi.

Krystsina Tsimanouskaya
Krystsina Tsimanouskaya

Kadın atlet Tsimanouskaya, sosyal medya hesabından antrenörlerini eleştiren bir video yayınladıktan sonra zorla havalimanına götürülerek Belarus’a geri gönderilmek istenmişti. Bunun üzerine ülkesine dönmek istemeyen Tsimanouskaya, Polonya’ya gitmişti. Fransa da arzu etmesi halinde kadın atletin kendi ülkelerine gelebileceğini açıklamıştı.

Olimpiyat Komitesi, konuya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü, akreditasyonları iptal edilen iki antrenörün isterlerse disiplin komitesine savunma yapabileceklerini de açıkladı. Olimpiyat Köyü’nden ayrılan antrenörlerin halen Japonya’da olup-olmadıklarını da bilinmiyor.

Belarus, Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun yeniden seçilmesinin ardından uluslararası kamuoyuyla ciddi sorunlar yaşıyor. Ülkedeki seçimlerin adil ve şeffaf olmadığını belirten uluslararası kurumlar ve bazı ülkeler Belarus’a yönelik yaptırımları devreye aldı.

1990 yılından bu yana ülkenin Olimpiyat Komitesi’nin de başkanlığını yapan Lukaşenko, bu yıl görevi oğlu Viktor’a devretti. Ancak ülkedeki genel durum ve sporculara yönelik baskı iddiaları nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi, baba ve oğul Lukaşenko’ların Olimpiyat Oyunları’na gelmesine izin vermedi.

Alexander Lukaşenko, daha önce yine ülkesinde uyguladığı siyasi baskılar nedeniyle 2012 Londra Olimpiyatları’na da katılamamış, Avrupa Birliği kendisine yönelik vize yasağı uygulaması getirmişti.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG