Erişilebilirlik

Kabil’deki Askeri Hastanede Patlama 


Afganistan’ın en büyük askeri hastanesinin girişinde iki patlama meydana geldi. Taleban'ın güvenlik yetkililerinden biri en az 25 kişinin öldüğünü 50 kişininse yaralandığını belirtti.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, 400 yataklı Serdar Muahmmed Davud Han Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda iki büyük patlamanın ardından silahlı IŞİD üyelerinin hastaneye girdiklerini ve 15 dakika içinde öldürüldüklerini bildirdi.

Mücahid, Taleban özel kuvvetlerinin helikopterle olay yerine giderek saldırganların hastane binasının içine girmesini önlediklerini ve hepsinin hastanenin bahçesiyle girişinde öldürüldüğünü kaydetti. Daha önce bir başka sözcüyse saldırganların yakalandığını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler’in Afganistan misyonu (UNAMA) ve Pakistan saldırıyı kınadı.

Kent sakinlerinin paylaştıkları fotoğraflar Vezir Ekber Han mahallesindeki eski diplomatik bölge yakınındaki patlama alanından dumanların yükseldiğini gösterdi. Reuters haber ajansına konuşan tanıklar en az iki helikopterin patlama alanının üzerinde uçtuğunu bildirdi.

Patlama, Taleban’ın Ağustos ayında batı destekli Afgan hükümetine karşı zafer elde ederek yönetimi ele geçirmesinin ardından sayıları giderek artan saldırılara bir yenisini eklemiş oldu. Taleban Afganistan’da onlarca yıldır süren savaşın ardından güvenliği sağladığını söylüyordu.

IŞİD 2017’de aynı hastaneye saldırmıştı

Taleban’ın Ağustos ayında Kabil’i ele geçirmesinin ardından camilere ve diğer hedeflere bir dizi saldırı düzenleyen IŞİD, 2017 yılında aynı hastaneye saldırmış ve 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

IŞİD’in saldırıları Afganistan’ın 2001 yılında El Kaide’nin ABD’ye saldırdığı dönemde olduğu gibi militan gruplar için güvenli liman haline geleceği kaygısını körüklüyor.

Kış ayları yaklaşırken milyonlarca kişiyi yoksulluğa sürükleyen ekonomik kriz de kaygıları arttırıyor.

Taleban’ın zaferinin ardından batılı güçlerin ülkeden ani çekilmesi Afganistan’ın hassas ekonomisini çökmenin eşiğine getirdi. Öte yandan ciddi kuraklık milyonların kıtlıkla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG