Erişilebilirlik

Ukrayna’da Tren İstasyonuna Saldırı


Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Kramatorsk kentindeki tren istasyonuna düzenlediği roket saldırısı sonucu beşi çocuk 50 kişi hayatını kaybetti, en az 87 kişi de yaralandı.

Ukrayna demiryolları şirketinden yapılan açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk şehrinden sivillerin ayrılmaya çalıştığı sırada tren istasyonuna iki roket atıldığı bildirilmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırıya ilişkin açıklamasında, "Savaş alanında bize karşı koyma gücü ve cesaretinden yoksun olanlar sivil nüfusu yok ediyor. Bu, sonu olmayan bir kötülük. Eğer cezasız kalırsa hiç durmayacak" dedi. Zelenski, daha sonra telekonferans ile Finlandiya Parlamentosu'na hitaben yaptığı konuşmasında, saldırı sırasında tren istasyonunda Ukraynalı askerlerin bulunmadığını söyledi.

Beyaz Saray, bölgeden gelen görüntülerin "korkunç ve yıkıcı" olduğunu ifade ederek tren istasyonu saldırısını kınadı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu Başkanı Josep Borrell de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

Ukrayna polisi, tren istasyonunun ana binasının yanında Rusça "çocuklarımız için" yazan büyük bir roketin kalıntılarını inceledi.
Ukrayna polisi, tren istasyonunun ana binasının yanında Rusça "çocuklarımız için" yazan büyük bir roketin kalıntılarını inceledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Kramatorsk tren istasyonuna yönelik roket saldırısıyla Rusya'nın herhangi bir bağı olmadığını kaydetti. Rus RIA haber ajansı da Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, istasyona atıldığı ifade edilen roketlerin sadece Ukrayna ordusu tarafından kullanıldığını ve Rus silahlı kuvvetlerinin Cuma günü Kramatorsk'u hedef alacak herhangi bir saldırı planı içinde olmadığını bildirdi.

Kramatorsk Belediye Başkanı Oleksander Honçarenko, saldırı sırasında yaklaşık 4 bin sivilin şehirden ayrılmak ve daha güvenli bölgelere tahliye edilmek için trenlere binmek üzere istasyonda ve etrafında bulunduğunu bildirdi.


Donetsk bölgesi Valisi Pavlo Kirilenko da roketlerin düştüğü sırada binlerce kişinin istasyonda olduğunu söyledi ve yerde yatan insanların ve çok sayıda bavulun olduğunun görüldüğü fotoğrafları Twitter'da paylaştı.

Kirilenko, "'Raşistler' ('Rus faşistleri') nereye nişan aldıklarını ve ne istediklerini çok iyi biliyorlardı. Panik ve korku yaratmak istediler. Mümkün olduğu kadar çok sivili öldürmek istediler" dedi.

Ukraynalı yetkililer son günlerde yaptıkları açıklamalarla, Rus kuvvetlerinin ülkenin doğusundaki saldırılarını arttıracağını ve bu bölgede olabildiğince çok toprak ele geçirmeyi planladığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG