Erişilebilirlik

Nano Robotlar Kanser Tedavisinde Kullanılabilir mi?


Austin'deki Teksas Üniversitesi'nden bir makina mühendisliği profesörü, çıplak gözle görülemeyen robotlar geliştiriyor. Amaç, bu robotları bir gün insan bedenindeki tümörlerin tedavisinde kullanmak.

Teksas Üniversitesi'nden makina mühendisliği profesörü Yuebing Zheng, kalem ucundan daha küçük boyutta robotlar geliştirmek için ekibiyle birlikte çalışmalar yürütüyor. Robotların insan bedeninde ilerleyip kanserli tümörleri yok etmeleri amaçlanıyor.

Teksas Üniversitesi'nden Yuebing Zheng, "Umuyoruz ki bir gün bu robotlar bedenimize girip ameliyat yapabilsin ya da tümörlü hücrelerin nerede olduğunu tespit edebilsin" şeklinde konuşuyor.

Nano Robotlar Kanser Tedavisinde Kullanılabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00


Tüm bunlar kulağa bilim-kurgu gibi gelebilir. Ancak dünya genelinde uzmanlar, bu hayali gerçekleştirmek için çalışıyor. Bu robotlar, insan bedenine enjeksiyonla ya da ağızdan yutularak giriyor. Zheng, tümör gibi bir hedef verildiğinde, robotların ortak amaca ulaşmak için birbirleriyle iletişime geçeceğini söylüyor. Bazı uzmanlar, nanorobotları hareket ettirmek için ultrason dalgaları ya da kimyasal tepkimelerden faydalanıyor.

Zheng'in ekibi, altın, silikon ya da polistirenden yapılan küçük robotları hareket ettirmek için lazer ışınlarını kullanıyor.

Uzmanın amacı, mikro ya da nano robotların tıpkı bir balık sürüsü gibi, birlikte çalışmayı öğrenmesini sağlamak: "Birlikte eşgüdümlü hareket etmeleri için çok sayıda farklı mikro robotun etkileşime geçmesini nasıl sağlayabiliriz onu araştırıyoruz?"

Zheng, robotları, trafik kurallarını ve trafikteki tehlikeleri öğrenmesi gereken, kendi kendini kullanan otomobillere benzetiyor.

Yuebing Zheng, "Robotların insan bedeninin bağışıklık sisteminin trafiğinden sakınması gerekiyor" diyor.

Nano robotların gelecekteki rolü, insan bedeniyle sınırlı olmayacak. Zheng, bu robotların bir gün bir gölde suyu kirleten unsurları da temizleyebileceğini söylüyor.

İnsanlar üzerindeki klinik deneylerin önümüzdeki birkaç yıl içinde başlaması bekleniyor. Nano robotların insan bedeninin içinde ameliyat yapmaya başlamasına belki de çok süre kalmadı.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG