Erişilebilirlik

ABD'de İş Açığında Beklenenden Az Düşüş


ABD'de Mayıs ayında iş piyasasındaki açık pozisyonlarda düşüş beklenenden daha az oldu. Bu durum ABD Merkez Bankası'nın (FED) yüksek enflasyonla mücadeledeki agresif para politikasını sürdürmesine neden olabilecek istihdam piyasasındaki sıkıntıların sürdüğüne işaret ediyor.

Çalışma Bakanlığı'nın İstihdam Açıkları ve İş Hacmi Anketi'ne göre iş talebinin ölçütü olan açık pozisyonların sayısı Mayıs ayının son gününde 427 bin düşerek 11 milyon 300 bin oldu.

Reuters haber ajansının konuştuğu ekonomistler 11 milyon iş açığı tahmininde bulunmuştu. FED, enflasyonu yüzde 2 seviyesine geri getirmek için istihdam talebini ve ekonominin genelini yatıştırmaya çalışıyor.

Artan faiz oranları, enflasyon ve katı mali koşullar daha karanlık bir ekonomik görünümle sonuçlanırken, konut ve teknoloji alanında toplu işten çıkartmalar oluyor. Bazı teknoloji şirketleri de işe alımları dondurdu. Ancak diğer sektörlerde işçi açığı hala devam ediyor.

ABD Merkez Bankası geçen ay politika faiz oranını dörtte üç yüzde puan yükseltmişti. Bu FED'in 1994'ten bu yana en büyük faiz arttırımı oldu. FED, gecelik gösterge faiz oranını Mart ayından bu yana 150 baz puan arttırdı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG