Erişilebilirlik

‘Web 3’ Alanında Kadın Girişimciler Çoğalıyor


VOA - Ekran görüntüsü
VOA - Ekran görüntüsü

Teknolojideki bir sonraki değişim Web 3, yani internetin “üçüncü sürümü” olabilir. Web 3 dijital para birimi için yaratılan teknolojiye dayanıyor. Amaç Facebook ve Google gibi dev teknoloji şirketlerine daha az bağımlı bir internet ağı oluşturmak. Bazı kadın teknoloji girişimcileri en başından bu süreçte yer almaya büyük önem veriyor.

Maricris Bonzo Web 3’le ilgilenen kadın girişimcileri bulmada zorlanınca ‘Web3’te Kadınlar’ adıyla kendi grubunu kurmuş.

Bonzo, “Web 3 bir sonraki internet devrimi. Her platform, organizasyon ve dijital ekonomi merkezi sistemden çıkıyor” diyor.

İnternet ilk zamanlarında sadece metin temelli iletişime dayanıyordu. Web 2.0, e-ticareti ve sosyal medyayı getirdi. Web 3 ise bireye kendi verilerini kontrol ya da satma özgürlüğü veriyor. Sosyal medya devlerinin denetiminden ve merkeziyetçilikten uzak bir şekilde gruplara girebilmesini sağlıyor. Web 3 aynı zamanda erkek egemen teknoloji sektörüne karşı, kadın girişimci, lider ve teknoloji uzmanlarına daha çekici görünüyor.

Girişimci Jaime Schmidt BFF’nin kurucularından. BFF, daha fazla kadın ve cinsiyet belirtmeyen kişiyi Web3’e çekmeye çalışıyor.

Schmidt’e göre, “Finans, iş, toplum, network kurma konularında gözden kaçmış çok fazla fırsat var.”

Alex Cavoulacos ise Meta Angels’ın kurucuları arasında. Gruba blok zinciri teknolojisi kullanılarak üretilen dijital sanat ürünü NFT satın alarak giriliyor.

Üyelik için satılan her NFT’nin kazancının belli bir yüzdesi otomatik olarak sanatçıya ve Meta Angels’a gidiyor.

Cavoulacos, “Amaç para kazanmak değil. Kapılarımızı açık tutmak” diyor.

Siber güvenlik uzmanı Olayinka Odeniran, siyah kadınların Web 3 blok zinciri mühendisi olmalarına destek için kendi grubunu kurdu. Web 3’le ilgili fikirler ona gidiyor.

Odeniran, amacını şu sözlerle anlatıyor: “Bunu, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ortamı oluşturarak, kendi toplumuma mali özgürlük kazandırmaya yardımcı olacak bir yol olarak gördüm.”

Web 3’ün potansiyelinin netleşmesi için zamana ihtiyaç var. Bu kadınlar da bu potansiyelin bir parçası olmanın yollarını arıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG