Erişilebilirlik

“Türkiye'nin Irak’ta Topçu Atışında Turistler Öldü”


Türkiye'nin Irak’ın sınır kenti Zaho’ya düzenlediği topçu atışında turistlerin hedef olduğu iddia edildi. Türkiye ise olayın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) saldırısı sonucunda gerçekleştiği iddiasını yalanladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır'' denildi.

Açıklamada ''Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz'' ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Irak’ın Dohuk Vilayeti’nin Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir'' denildi.

''Dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz'' denilen açıklamada Türkiye'nin sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısında olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürüttüğü belirtilen açıklamada, ''Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır'' ifadeleri kullanıldı.

“Türkiye'nin Irak’ta Topçu Atışında Turistler Öldü”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Türkiye TSK saldırısı sonucu gerçekleştiği iddiasını yalanladı

Savunma kaynakları da, söz konusu olaya ilişkin TSK'nın suçlanmasını "algı operasyonu" diye eleştirdi.

Savunma kaynakları tarafından yapılan açıklamada, "Irak'ın kuzeyindeki operasyonlar sonucunda terör örgütünün dağılma noktasına geldiği, örgütün içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için yalan, dezenformasyon gibi ahlak dışı yollarla çıkış arayışında olduğu" öne sürüldü.

Açıklamada, "Terör örgütü PKK/KCK'nın masum sivilleri hedef aldığı, bölge halkının köylerine, tarla ve bahçelerine gidemediği gerçekleri biliniyorken bu tür haberlerin, dikkatleri dağıtmak, algı oluşturmak için maksatlı ve yanlı olarak yayınlandığı kaydedilerek, söz konusu olayın teröristler tarafından düzenlendiğinin anlaşıldığı" ifadelerine yer verildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) saldırıda ölü sayısını 8, yaralı sayısını 22 olarak verirken, uluslararası haber ajansları da olayda 8 turistin hayatını kaybettiği, 20’nin üzerinde yaralı olduğunu bildirmişti.

Öte yandan Reuters haber ajansı Türk Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından atılan ''Kararlı operasyonlarımız neticesinde PKK’lı teröristler teslim olmaya devam ediyor. Irak kuzeyinden kaçan 2 PKK’lı terörist Habur’da hudut karakolumuza teslim oldu'' mesajına dikkat çekti.

Reuters Habur sınır geçişinin Zaho'ya 10 kilometre uzaklıkta olduğunu hatırlattı. Ancak Savunma Bakanlığı'nın bu mesajda Zaho saldırısından bahsetmediğini ekledi.

IKBY tarafından saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, Arap turistlerin tatil yaptığı bölgenin hedef olduğu belirtildi. Yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğu aktarıldı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından yapılan açıklamada ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Zaho özerk yönetiminin Derkar sınırına düzenlediği ve maalesef bir grup turistin ölümüne ve yaralanmasına neden olan topçu atışını şiddetle kınıyoruz'' denildi.

Açıklamada, ''Kürdistan Bölgesi, yakın geçmişte hem Irak içinden hem de dışından birçok kez hedef alındı, bu durum vatandaşlarımızın can ve mal kaybıyla sonuçlandı. Federal Hükümet ve uluslararası toplum, benzer ihlallerin tekrarının önlenmesi için daha etkin çalışmalı. Kürdistan Bölgesi'nin sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK savaşçıları arasındaki çatışmalar, vatandaşlarımızın yaşamı ve sağlığı esenliği için sürekli bir tehdit haline gelmiştir'' denildi.

Reuters haber ajansı da Irak devlet medyasına dayandırdığı haberinde saldırıya yer verdi. Reuters, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki Dohuk bölgesinin Zaho kentine roket saldırısında 8 sivilin öldüğünü, 23 de yaralının olduğunu belirtti.

Associated Press haber ajansı da Kürt yetkililer ve Irak ordusuna dayandırdığı haberinde saldırısının Irak'ın kuzeyindeki Zaho bölgesinde sekiz turistin ölümüne, 20 kişinin de yaralanmasına neden olduğunu yazdı.

Bölgenin Kaymakamı Muşir Muhammed AP'ye yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin hepsinin Irak vatandaşı olduğunu bildirdi.

Irak’ta Türkiye Büyükelçiliği Önünde Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Yüzlerce Iraklı turistin yaz aylarında sıcaklıklar artınca daha serin olan kuzeydeki Kürt bölgesine geldikleri belirtilen haberde, Zaho'da turistlerin gittiği bölgenin Türkiye'nin askeri üslerinin yakınında olduğu belirtildi.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi bölgeye Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin liderliğinde bir heyet gönderdi.

AP haberinde Türkiye'nin sık sık kuzey Irak'a, PKK'ya karşı operasyonlarını desteklemek amacıyla hava saldırıları düzenlediğini ve komandolar gönderdiğini belirtti.

AP'ye konuşan yetkililere göre olay Türkiye'nin bölgede turistlerin ölümüne neden olan ilk saldırısı oldu.

Nisan ayında Türkiye son olarak kuzey Irak'ın bazı bölgelerine Pençe-Kilit Operasyonu'nu düzenlemişti. Operasyon, kuzey Irak'ın dağlık bölgelerinde konuşlanan PKK ile mücadele etmek için 2019'da başlatılan bir dizi sınır ötesi operasyonun parçasıydı.

Ankara Bağdat'a, Türkiye, ABD ve AB’nin terör listesindeki PKK unsurlarını kuzey bölgelerinden ayıklaması için baskı yapıyor. Irak ise Türkiye'nin saldırılarının egemenliğini ihlal ettiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG