Erişilebilirlik

Venezuela’da Kamuya Ait Atık Toplama Şirketi Çalışanlarına 6 Aydır Maaş Ödenmiyor


Esobades workers
Esobades workers

Barinas eyaletindeki sosyalist katı atık toplama şirketi Esobades işçileri, şirketin tabi olduğu kurumun bakanlığa devredilmesinin ardından, 6 aydır maaşlarını alamadığını söylüyor

Ocak ayına kadar yerel yönetime bağlıyken, iktidar partisinin yerel seçimlerde Barinas eyaletini muhalefete kaptırmasının ardından, önce Ekososyalizm Bakanlığı’da devredilen sonrasında da pratikte işlevsizleştirilen sosyalist katı atık toplama şirketi Esobades işçileri, altı aydır maaş alamıyor.

Esobades bakanlığa devredilmeden önce, şirkette 117 işçi çalıştığını ancak bugün sadece 54'ünün kaldığını söyleyen işçiler, geçen Mayıs ayında şirketi ziyaret eden Ekososyalizm Bakan Yardımcısı Denny Guedez’i, verdiği sözleri yerine getirmemekle suçluyor.

İşçiler şirket yöneticilerinden birikmiş maaşlarını talep ettiklerindeyse kötü muameleye maruz kaldıklarını, aşağılandıklarını ve “bugün yarın ödenecek” diyerek sürekli aldatıldıklarını belirtiyor.

Şirketin teknik iflas sürecinde olduğu duyumunu aldıklarını söyleyen işçiler birikmiş alacaklarının ödenmesi için Çalışma Bakanlığı’ndan Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya kadar birçok kişi ve kuruma başvuruda bulunduklarını ancak henüz olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydediyor.

2010 yılında kurulan sosyalist şirket, kağıt üzerinde maaşlardan temizlik politikalarına ve şirket yönetimine kadar işçilerin karar alma sürecine dahil olduğu bir yönetim anlayışına sahip olsa da pratikte tamamen devlete ait özel bir şirket gibi yönetiliyordu.

“Atık toplama işi özel şirkete devredildi”

Esobades’in yasal ve mali statüsünün belirsiz kalması nedeniyle Barinas’ın hemen her yerinde çöplerin biriktiğini ve halk sağlığının riske atıldığını söyleyen Barinas eski milletvekillerinden Pedro Castillo, sadece katı atık şirketinin değil başka kamu şirketlerinin de iktidara bağlı bakanlık veya kurumlara devredilmesinin, hizmetlerde ciddi aksamalara yol açtığını söyledi.

Pedro Castillo
Pedro Castillo

VOA Türkçe’ye konuşan Castillo “Esobades’in pratikte devre dışı bırakılmasının ardından katı atık toplama işi birkaç ay önce Fospuca adlı özel bir şirkete devredildi. Ancak bu şirketin hizmet tarifesinin çok yüksek olması Barinas halkında rahatsızlık yaratıyor” diye konuştu.

Castillo, bugün Esobades’in kaderinin ne olacağının hala bilinmediğini, bu durumdan da en çok maaşları ödenmeyen ve savunmasız bir şekilde ortada bırakılan işçilerin etkilendiğini kaydetti.

Uzmanlar Venezuela’da yürülükte olan bir kararnamenin, 31 Aralık 2022 tarihine kadar kamuda ve özel sektörde çalışan işçilerin işten çıkarılmasını yasaklamasından dolayı bakanlığın işçileri kovamadığını, bunun için de kalan 54 işçinin de iş bırakması için maaş ödememek dahil her türlü yola başvurduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG