Erişilebilirlik

Blinken ve Çavuşoğlu New York’ta Görüştü


Kraliçe 2. Elizabeth’in Londra’da düzenlenen cenaze törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün gece New York’a geldi.

Çavuşoğlu, bu sabah ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir görüştü. Görüşmeyle ilgili Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM 77. Genel Kurulu marjında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la bugün (20 Eylül) bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, NATO genişlemesi, Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırında meydana gelen çatışmalar ve bu çerçevede Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının New York’ta biraraya gelmesi, Ukrayna’dan tahıl ihracatı başta olmak üzere Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı’’ denildi.

Açıklamaya göre görüşmede ayrıca, Türk-ABD Ticaret ve Yatırım Konseyi’nin tekrar canlandırılması, enerji diyaloğu, F-16 satın alımı ve modernizasyonu, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah satışı kısıtlamasının kaldırılması ve Yunanistan’ın Türkiye’nin hava sahasını ihlalleri gibi konular da gündeme geldi denildi.

ABD’nin açıklamasında F-16 satış ve Yunanistan gerilimi yer almadı

ABD Dışişleri Bakanlığı da New York’ta BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde biraraya gelen Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun görüşmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada ‘’Bakan Blinken ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Güney Kafkasya'daki gerilimleri ele aldı’’ denildi ve Blinken’ın ABD'nin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak ve çatışmaya uzun vadeli bir siyasi çözüm bulunmasına yardımcı olmak için angaje olmaya devam ettiğini Çavuşoğlu’na ilettiği kaydedildi.

Açıklamaya göre görüşmede ayrıca Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa karşı koordinasyonun ve NATO birliğinin geliştirilmesinin yolları da ele alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında Blinken’ın Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden sevkiyatının devamını sağlama konusunda Türkiye'nin diplomatik çabalarını takdir ettiği de belirtildi ve ‘’Bakan, BM aracılığı ile varılan anlaşmaların sürdürülmesinin ve Moskova'nın verdiği taahhütlerden sorumlu tutulmasının önemini vurguladı’’ ifadeleri yer aldı.

Blinken ve Çavuşoğlu, resmi Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda da görüşmelerle ilgili bilgi verdi ve fotoğraflar paylaştı.

Çavuşoğlu, Türkçe ve İngilizce mesajında, ''BM Genel Kurulu marjında ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la ikili ilişkilerimizi ve başta Ukrayna’daki gelişmeler olmak üzere bölgesel konuları ele aldık'' dedi.

Blinken da, ‘’Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün olumlu bir görüşme yaptım. ABD'nin Güney Kafkasya'daki çatışmalarda arabuluculuk yapma çabalarını ve Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz işgal etmesinin yol açtığı küresel gıda krizinin hafifletilmesine yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya tahıl ihracatının devamını sağlama çabalarını ele aldık'' ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG