Erişilebilirlik

“İran’ın Dünyanın İlgisine İhtiyacı Var” 


İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin Ahlak Polisi gözetiminde hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde yayılan protesto dalgası dinmiyor. İran resmi rakamlarına göre çıkan olaylarda en az 17 kişi hayatını kaybetti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan New York’ta yaşayan Solmaz Şerif’e göre can kaybı resmi açıklamanın çok üzerinde. Şerif, İran’dan aldığı bilgilere göre, güvenlik güçleri tarafından 10 yaşında kız çocuğuna ateş açıldığını savunuyor.

“İran’ın Dünyanın İlgisine İhtiyacı Var”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

İran’daki protestoculara dünyanın birçok yerinden destek geliyor. Amerika’da da özellikle İran asıllı Amerikalılar’ın yoğunlukla yaşadığı bölgelerde her gün İran rejimi protesto ediliyor.

Şerif, İran halkının Batı’dan gelecek desteğe her zamankinden çok ihtiyacı olduğunu şu sözlerle vurguluyor: “Başka bir Ruanda olmaması için, daha çok insanın ölmemesi için İran halkının dünyanın ilgisine ihtiyacı var.”

İranlılar’ın kaybedecek bir şeyleri olmadığını, yaralansalar bile sokakta protestoya çıktıklarını paylaştıklarını anlatan Şerif, Whatsapp, Instagram gibi sosyal medya kanallarının engellendiğini, internetin yavaşlatıldığını hatta bazı bölgelerde hiç erişim olmadığını aktardı.

Türkiye’deki kadınların İranlı hemcinsleri için düzenledikleri protestoların İran’da gündemde olduğuna da değinen gazeteci, Türkiye’de ünlüler tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarının da İranlı kadınlar tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG