Erişilebilirlik

Rusya’dan Orduyu Güçlendirme Planı


Rusya, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin ABD’yi ziyaret ettiği gün ordusunu güçlendirerek yeni birimler kuracağını ve askeri yapıyı yeniden şekillendireceğini açıkladı. Yapılacak değişikliklerle Rusya’nın Sovyet dönemi askeri yapıya döneceği belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ordudaki asker sayısını 1 milyondan 1 buçuk milyona çıkaracağını ve çok sayıda yeni birim oluşturacaklarını belirtti.

Şoygu, Rusya’nın ordusunu güçlendirme planına NATO’nun Finlandiya ve İsveç’i yeni üye olarak ittifaka dahil etme planını gerekçe gösterdi.

Moskova’nın planı Ukrayna’da çok sayıda asker ve ivme kaybeden Rus ordusunu güçlendirme çabası olarak değerlendirildi.

Rusya ve Ukrayna savaşta verdikleri kayıplar konusunda net açıklama yapmaktan kaçındı. Rus ordusu en son Eylül ayında savaştaki kaybını açıklamış ve 5 bin 937 askerin öldüğünü belirtmişti. Ancak Batılı ülkelerin kaynaklarına göre bu sayı daha fazlaydı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace bu hafta yaptığı açıklamada, savaş başladığından bu yana 100 bin Rus askerinin öldüğünü, yaralandığını ya da firar ettiğini söylemişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Eylül ayında 300 bin yedek asker için seferberlik emri vermişti.

ABD ordusunda yaklaşık 1 milyon 400 bin, Çin ordusunda 2 milyon, Hindistan ordusunda da 1 milyon 400 bin asker görev yapıyor.

Askerlik yaş aralığı değişiyor

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, yeni plan kapsamında Rus ordusunda 695 bin gönüllü sözleşmeli askerin görev yapacağını ve bunların 500 bininden fazlasının 2023 yılı sonuna kadar orduya alınacağını belirtti.

Rusya’da 18-27 yaş arasındaki tüm erkeklerin bir yıl zorunlu askerlik hizmeti yapması gerekiyor.


Savunma Bakanı Şoygu askere alınma yaş aralığının 21-30 olarak değiştirileceğini, asker adaylarına bir yıl askerlik hizmet ya da gönüllü olarak orduya katılma seçeneklerinin sunulacağını söyledi.

Askeri yapı yeniden şekillenecek

Açıklanan yeni plan kapsamında Rusya’nın batısında Finlandiya yakınlarındaki Karelia bölgesinde yeni askeri birimlerin oluşturulması bekleniyor.

Bu şekilde Rusya’nın daha küçük ve mobil birimlerin oluşturulmasını öngören askeri reformlarla değiştirdiği Sovyet dönemi askeri yapıya döneceği belirtiliyor.

Savunma Bakanı Şoygu şu anki piyade, hava indirme ve deniz tugaylarının yeniden şekillendirileceğini ve yeni taburların kurulacağını söyledi.

Putin’den drone vurgusu

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de yıl sonu toplantıları kapsamında aynı gün komuta kademesiyle bir araya gelerek, “Ukrayna savaşından ders çıkarılarak silahlı kuvvetlerin modernize edilmesi gerektiğini” belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı özellikle iletişimin güçlendirilmesi ve topçu ateşi taktiklerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Putin insansız hava araçlarının Ukrayna savaşında önemli rol oynadığını belirterek drone’ların kullanımının genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Putin: “Nükleer güçler egemenliğimizin ana güvencesi”

Rusya’nın nükleer güçlerinin modernize edilmesine vurgu yapan Putin, “nükleer güçlerin ülkesinin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve bölgesel güç dengesinin ana güvencesi olduğunu” savundu.

Rus lider gelecekte daha fazla hipersonik füze konuşlandıracaklarını, son teknoloji olarak tanımladığı Zircon hipersonik füzelerle donatılmış ilk savaş gemisinin önümüzdeki ay Rus donanmasında hizmete gireceğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG