Erişilebilirlik

Çavuşoğlu ile Görüşen Blinken’dan Yardım Mesajı


Türkiye’nin güneydoğusunu vuran depremlerin ardından can kayıpları tırmanırken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun telefonda görüştüğünü açıkladı.

Basın brifingine, Türkiye’ye taziye mesajıyla başlayan Ned Price, depremden etkilenenlere yardım etmek için her türlü desteği sağlamaya kararlı olduklarını kaydetti. Bakan Blinken’ın Çavuşoğlu ile telefonda görüşerek yardım teklifini yinelediğini söyleyen Price, “Neye ihtiyacınız olursa telefon açıp bize bildirin” mesajını net şekilde ilettiğini söyledi.

Çavuşoğlu ile Görüşen Blinken’dan Yardım Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

"Müttefiklerimiz, ortaklarımız ve bu korkunç depremden etkilenen Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içindeyiz" diyen Price, can kaybının artmasının beklenebileceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, depremin ardından ilk müdahale hazırlıklarının hali hazırda başlamış olduğunu belirtti ve yardımın aşamalarını açıkladı.

İlk aşamanın bir kurtarma ve toparlanma aşaması olacağını kaydeden Price, bu süreçte enkaz altından mümkün olduğunca fazla sayıda kişiyi kurtarmayı umduklarını söyledi.

‘’Daha uzun vadede ise gelecek günlerde, haftalarda ve aylarda, Türkiye genelinde başlatılması gereken büyük bir yeniden inşa ve yeniden yapılandırma çabası olacaktır’’ diyen Price, Dışişleri Bakanı Blinken’ın ekibine bu kapsamda hangi kaynakların kullanılabileceğinin değerlendirilmesi talimatı verdiğini belirtti.

Price, Blinken-Çavuşoğlu görüşmesi ile ilgili daha sonra bir yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, Blinken'ın bugün meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiği kaydedildi.

Price, ''Bakan Blinken ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ve ortaklarımızın en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceklerini ele aldılar. Bakan Blinken, ilk yardım müdahalemizin halihazırda devam ettiğini teyit etti ve hem Türkiye hem de Suriye'deki deprem mağdurlarına yardım etmek için Türkiye ile koordinasyon içinde elimizden gelen her şeyi yapma sözü verdi'' ifadelerini kullandı.

Blinken-Çavuşoğlu görüşmesinden önce Beyaz Saray Ulusal Güvenlik ve Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye'nin arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek üzere 79 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil, ilave ekipler konuşlandırma sürecinde olduklarını bildirmişti.

Sanal ortamda düzenlenen ve VOA Türkçe'nin de katıldığı basın brifinginde Kirby, bu ekiplerin Türkiye ve Suriye için mi konuşlandırılacağı sorusu üzerine "Bu iki ekip sadece Türkiye'nin arama ve kurtarma çalışmalarına destek verecek" demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yardım ekiplerinin Türkiye’de nerelere gönderileceği ve ne zaman yola çıkacağı ile ilgili soruya, ‘’Bu konuşlandırmaların ayrıntıları ile ilgili bilgi sahibi değilim’’ yanıtını verdi.

Öte yandan Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre depremin ardından, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın zamanda görüşmelerinin beklendiğini belirtti.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG