Erişilebilirlik

“Mağdurlara Yardım İçin İki-Üç Gün Çok Hayati” 


Avrupa Birliği Acil Durum ve Kurtarma Koordinasyonu Direktörü Hans Das
Avrupa Birliği Acil Durum ve Kurtarma Koordinasyonu Direktörü Hans Das

BRÜKSEL- Avrupa Birliği (AB) Acil Durum ve Kurtarma Koordinasyonu Direktörü Hans Das, Ankara’nın talebi üzerine AFAD ile 6 Şubat sabahı ilki saat 04.17’de yaşanan depremlerin Kopernik uydu sistemi görüntülerini hemen paylaşmaya başladıklarını söyledi. Das, arama-kurtarma çalışması talebine yanıt olarak da 20 ülkeden ekipler gönderildiğini açıkladı.

AB Komisyonu, Brüksel’deki Acil Durum Koordinasyonu Merkezi’nin kapılarını aralarında VOA Türkçe’nin de bulunduğu bir grup Türk basın mensubuna açtı.

Direktör Hans Das, “Burası dünyanın neresinde olursa olsun krizlere, doğal afetlere yanıt verdiğimiz acil yardım merkezimizin operasyonel kalbi. Şu anda odaklandığımız konu Türkiye ve aynı zamanda Suriye’yi etkileyen deprem. Türk yetkililer, depremin ardından Kopernik uydu sistemi için hemen kendilerine yardım sağlanmasını ve sonrasında ilaveten arama-kurtarma ekipleri gönderilmesini istedi. AB, hızlıca bu talebe yanıt verdi, binden fazla arama-kurtarma personeli Türkiye’ye ulaştı, ilk ekipler şu anda sahada ve arama-kurtarma çalışması yürütüyorlar. Diğer ekipler de yakın zamanda ulaşacaktır. 18 AB üyesi ülke ve AB acil durum mekanizması katılımcısı 2 Avrupa ülkesi, şu anda Türkiye’deki deprem çalışmalarına katkı veriyor. Bu ülkelerden çoğunlukla arama-kurtarma ekipleri ve az sayıda tıbbi müdahale ekibi sahada. Daha fazla tıbbi müdahale ekibi de bugünlerde Türkiye’ye ulaşacak” bilgisini verdi.

Uzman gözüyle Türkiye’deki depremi nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Das, “Çok açıklıkla çok trajik bir durum. Yakın zamanda gördüğümüz en büyük depremlerden birisi. Etkisi çok yüksek, çok yaygın. Gerçekten çok trajik. Biz mevcut koşullarda ne yapabiliyorsak mağdurlara ve Türkiye’ye ve Suriye’ye yardım edebilmek için yapıyoruz. Bu zamana ve hava koşuluna karşı bir yarış. Gelecek iki-üç gün hayati, mümkün olan çok sayıda mağdurlara yardımcı olabilmek için olabildiğince hızlı olmalıyız” dedi.

AB Komisyonu’nun Türkiye’nin talebi doğrultusunda Kopernik uydu görüntüleri paylaşımı ve sahaya arama-kurtarma ekipleri gönderilmesinin yanısıra insani yardım mekanizmasını da harekete geçirdiğini söyleyen Das, Türkiye ve Suriye’de AB’nin sahadaki ortakları konumundaki insani yardım organizasyonlarına halihazırdaki maddi kaynağı deprem için kullanabilecekleri bilgisinin iletildiğini anlattı.

“Şu anda yardım edebilmek için bütün seçenekleri analiz ediyoruz” diyen Hans Das, Kopernik uydu sistemiyle Türkiye’deki deprem için nasıl katkı verildiğini şöyle özetledi:

“Bu operasyonel acil durum merkeziyle birlikte AB Komisyonu olarak biz uydu görüntüleme sistemine sahibiz. Kopernik sistemi, acil durumlarda uydu görüntüsü elde edilmesini sağlıyor ve hızlıca haritalandırmaya dönüştürülebiliyor. Haritalar, kayıpları, zararları ve binalardaki yıkımlarının hangi seviyede olduğunu tespit edebilmek için çok kullanışlı oluyor. Aynı zamanda ülkedeki yolların durumu gibi detaylara ilişkin iyi görüntüler sağlıyor. Bunlar özellikle ilk saatlerde, ilk günlerdeki kurtarma çabalarında önem taşıyor. Bu elbette binden fazla kişi tarafından en iyi şekilde yardım edilebildiğinden emin olabilmek için büyük lojistik bir operasyon. Bu uydu görüntüleri aynı zamanda Türk yetkilileri de kurtarma çalışmaları için kullanabiliyor.”

AB Şam rejimi arasında deprem diyaloğu kurulmamış

Hans Das, AB tarafından Suriye’deki depremzedelere nasıl yardım edildiği konusunda ise, Türkiye üzerinden dolaylı veya Şam rejimi aracılığıyla diyalog kurulmadığını işaret ederek, “Bu konuda söyleyebileceğim mevcut durum herkes için meydan okuyucu. Bizim tarafımızda yardım etme isteği var. Bunun en kolay ve en hızlı yolu, Suriye’de sahadaki insani yardım mekanizmasındaki ortaklarımızca, Birleşmiş Milletler kuruluşlarınca gerekli yardımları yapabilmeleri için maddi yönden emin olmamız” açıklamasını yaptı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG