Erişilebilirlik

İsveç NATO Üyeliği İçin Macar Vekilleri Ağırlayacak


İsveç Parlamentosu Başkanı Andreas Norlen
İsveç Parlamentosu Başkanı Andreas Norlen

İsveç Parlamento Sözcüsü, Macar milletvekillerinden oluşan bir heyetin 7 Mart’ta Stockholm’e gelerek, İskandinav ülkesinin NATO'ya katılma teklifini görüşmeyi planladığını söyledi.

Sözcü, Macaristan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Csaba Hende başkanlığındaki heyetin, İsveç Parlamentosu Başkanı Andreas Norlen ile biraraya geleceğini belirtti.

Finlandiya da bu hafta başında bir Macar heyetinin ziyaretini beklediğini açıklamıştı.

İsveç ve Finlandiya geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle savunma ittifakına katılmak için başvuruda bulunmuştu. 30 üyeli ittifaktan sadece Macaristan ve Türkiye hala başvuruları onaylamadı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın partisi Fidesz dün, Orta Avrupa ülkesindeki milletvekillerinin aylar süren bir gecikmenin ardından süreci başlatmasıyla birlikte, iki ülkenin başvusunun onaylanmasını destekleyeceğini söylemişti.

Üç gün önce de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuçoğlu, İsveç ve Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısının 9 Mart'ta Brüksel’de düzenleneceğini açıklamıştı.

Ankara’da Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile ortak basın açıklamasında konuşan Çavuşoğlu, "İsveç-Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda taahhütleri var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil. 3’lü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek. İki toplantı yapıldı, üçüncü toplantıyı Kur'an yakma eyleminden sonra da erteledik. 3’üncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlenecek, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler" demişti.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG