Erişilebilirlik

“ABD ve İngiltere Kuzey Akım Konusunda Algı Yaratıyor”


Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev
Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Rus doğalgazını Avrupa’ya ulaştıran Kuzey Akım boru hatlarında geçen Eylül’deki patlamalardan Ukraynalı grupların sorumlu olduğu haberlerini şüpheyle karşıladı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın isimlerden biri olan Patruşev, ABD ve İngiltere’nin, Kiev’i destekleyen bir grubun geçen yıl Baltık Denizi yatağındaki Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarını havaya uçurduğu algısı yarattığını söyledi.

New York Times gazetesi geçen hafta, Amerikalı yetkililerce incelenen istihbaratın, muhtemelen Ukraynalı ya da Ruslar’dan oluşan Ukrayna yanlısı bir grubun Eylül ayında boru hatlarına saldırı düzenlediğini gösterdiğini bildirmişti.

Ancak Patruşev, Ukrayna yanlısı bir grubun Rusya’nın Avrupa’ya giden en önemli enerji koridorunda böylesine cüretkar bir sabotaj eylemi düzenleme kapasitesine temkinli yaklaştı.

Patruşev, Argumenti i Fakti gazetesine yaptığı açıklamada, New York Times’ın haberi ile ilgili "Suçun arkasındaki gerçek kişileri örtbas etmek amacıyla, hükümet yanlısı Anglo-Sakson medya yukarıdan gelen emirlerle bir grup Ukraynalı teröristi suçlu ilan etti" dedi.

Patruşev, Rusya'nın patlamalarla ilgili soruşturmaya dahil edilmediğinden, saldırının arkasında kimin olduğunu hala kesin olarak bilmediklerini söyledi.

Patruşev, "Eğer gazeteler hararetle sabotajın bir grup Ukraynalı terörist tarafından yapıldığını iddia ediyorsa, böyle bir grubun gerçekten var olup olmadığını ve bunu gerçekleştirebilecek kapasitesinin bulunup bulunmadığını sorgulamak gerekir” dedi.

Patruşev, ABD ve İngiltere'nin böyle bir boru hattını havaya uçurma kapasitesine sahip olduğunu söyledi. İki ülke de bu iddiaları şiddetle reddediyor.

Eski bir Sovyet casusu olan Patruşev, Putin’i 1970’lerden beri tanıyor. Diplomatlar, Patruşev’i "Anglosaksonları" Kuzey Akım'ı terör saldırısıyla sabote etmekle suçlayan Putin’in üzerinde en fazla nüfuza sahip isimlerden biri olarak görüyor.

26 Eylül'de Kuzey Akım’ın iki boru hattının basıncında keskin bir düşüş görülmüştü. Sismologlar borularda patlama tespit etmişti.

İsveçli ve Danimarkalı müfettişler, patlamalardan kimin sorumlu olduğunu henüz belirlemediler.

Pulitzer ödüllü araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, Şubat ayındaki bir blog gönderisinde kimliği belirsiz bir kaynağın, ABD donanmasına ait dalgıçların Başkan Joe Biden'ın emriyle boru hatlarını patlattıklarını söylediğini yazdı.

Beyaz Saray, Hersh'in haberini "tamamen yanlış ve kurgu" olarak değerlendirdi. Norveç iddiaların "saçma" olduğunu söyledi.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarının ortak yıllık kapasitesi 110 milyar metreküp. Bu miktar, Rusya'nın normal gaz ihracat hacminin yarısından fazlasına denk.

Rusya'dan Almanya'ya uzanan 1224 kilometre uzunluğundaki boru hatlarının bazı bölümleri 80 ile 110 metre arası derinlikte bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG