Erişilebilirlik

ABD’nin İHA’sı Nasıl Düştü? Pentagon Görüntü Yayınladı


ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın iki gün önce Karadeniz üzerinde düşürülen ABD’ye ait askeri insansız hava aracını taciz ettiğini gösteren videoyu kamuoyu ile paylaştı.

ABD’nin İHA’sı Nasıl Düştü? Pentagon Görüntü Yayınladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00


Rus askeri uçağının, İHA’nın kanadına çarparak düşmesine neden olduğu olay, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana yaşanan ilk doğrudan ABD-Rusya teması oldu ve Washington ile Moskova arasındaki zaten gergin olan ilişkileri daha da kötüleştirdi.

ABD’nin İHA’sı Nasıl Düştü? Pentagon Görüntü Yayınladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00


Pentagon’un videosunda bir Rus Su-27 savaş uçağı, ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracına çok yaklaşıyor ve önüne yakıt boşaltıyor. Amerikalı yetkililer bu hamleyi, Karadeniz üzerinde uçan İHA’ya hasar vermek için açık bir çaba olarak değerlendiriyor.

Görüntülere göre, bir başka yakın Rus manevrasının ardından video akışı kesiliyor. Pentagon, kesinti anının, Rus jetinin insansız hava aracıyla çarpışması olduğunu belirtiyor. Video, Pentagon'un çarpışmadan kaynaklandığını ve İHA’yı çalışamaz hale getirdiğini söylediği hasarlı pervanesinin görüntüleriyle sona eriyor.

Pentagon, yaklaşık 40 saniye uzunluğundaki videonun ABD ordusu tarafından süresi açısından montajlandığını; ancak olayları sıralı bir şekilde gösterdiğini söyledi.

İki ülke arasında gerilimi tırmandıran olayla ilgili iki gün önce açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, MQ-9 insansız hava aracının Rus savaş uçaklarıyla uluslararası sular üzerinde, Ukrayna’dan oldukça uzakta bir bölgede karşılaştığını söylemişti.

Ryder’ın açıklamasına göre, Rus jetleri, yerel saatle sabah 7.00 civarında yaşanan olayda, yaklaşık 30-40 dakika boyunca Amerikan MQ-9 Reaper’ın etrafından uçuş yaptı.

ABD'nin Karadeniz üzerinde meydana gelen olayda savaş uçaklarının pervasızca davrandığını söylediği Rusya ise suçlamaları reddediyor ve temas olmadığını iddia ederek kazadan insansız hava aracının "keskin manevrasını" sorumlu tutuyor.

Uluslararası sular ve hava sahasında meydana gelen bu olay, Moskova'nın bir yıldan uzun bir süre önce işgal ettiği ve Batılı müttefiklerinin istihbarat ve silah desteği verdiği Ukrayna konusunda, ABD ile Rusya arasında doğrudan çatışma riskini gündeme getirdi.

Pentagon: "Rusya'nın enkaza ulaşmaya çalıştığı yönünde göstergeler var"

Rus yetkililer dün, henüz düştüğü yer tam olarak tespit edilemeyen İHA’nın parçalarını Karadeniz sularından çıkarılmasını sağlamak için çalışma yürüteceklerini kaydetmişti.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, "Rusya'nın insansız hava aracının enkazına ulaşmaya çalıştığı yönünde göstergeler olduğunu söyledi, Ancak fayda sağlayabilecek herhangi bir şeye erişme ihtimallerinin çok düşük olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı bir yetkili, Rus gemilerinin insansız hava aracının düştüğü bölgenin yakınlarında tespit edildiğini; ancak henüz insansız hava aracına ait herhangi bir parçayı ele geçirmiş görünmediklerini söyledi. Gemilerin hala bölgede olup olmadıkları net değil.

ABD’nin bölgede askeri gemilerinin olmadığına dikkat çeken bazı Amerikalı yetkililer, 32 milyon dolar değerindeki İHA’nın parçalarını bulma çalışmalarına muhtemelen girmeyeceklerini belirtti.

Washington, bölgedeki su derinliği nedeniyle insansız hava aracıyla ilgili herhangi bir kurtarma çalışmasının zor olacağını söyledi. İnsansız hava aracının enkazından hiçbir hassas bilginin elde edilememesi için de önlemler alındığı açıklandı.

Video, ABD Genelkurmay Başkanı ile Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında dün ayrı ayrı yapılan görüşmelerin ardından gerçekleşti.

Ekim ayından bu yana iki ülke liderleri arasında yapılan bu ilk görüşmenin ardından Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı.

Açıklamada, Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun Lloyd Austin'e ABD'nin Kırım sahili yakınlarındaki insansız hava aracı uçuşlarının "doğası gereği provokatif" olduğunu ve "Karadeniz bölgesinde bir tırmanmaya" yol açabileceğini söylediği belirtildi.

Rusya'nın gerilimin tırmanmasında "çıkarı olmadığı" ancak "gelecekte gereken tepkiyi vereceği" ve iki ülkenin bir kriz anında askeri iletişim hatlarına sahip dahil, "azami sorumlulukla hareket etmesi" gerektiği belirtildi.

CENTCOM: "Rusya provokasyon amaçlı Suriye'deki ABD üsleri üzerinde uçuyor"

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Erik Kurilla bu sabah Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda düzenlenen oturumda konuştu.

CENTCOM Komutanı Rus Hava Kuvvetleri'nin Suriye'de 1 Mart'tan bu yana profesyonellik dışı ve güvenli olmayan davranışlarında bir artış gözlemlediklerini söyledi.

General Kurilla Rusya'nın provoke etmek amacıyla Suriye'deki ABD üsleri üzerinde silahlı saldırı uçaklarıyla uçtuğunu belirtti.

"Görüntüler Moskova'nın iddialarını çürütüyor"

Rusya bu olayın Washington'un Ukrayna savaşına doğrudan katıldığını gösterdiğini iddia etti.

Beyaz Saray ise yayınlanan görüntülerin Moskova'nın olaylarla ilgili versiyonunu çürüttüğünü söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada video ile ilgili, "Rusya'nın ne olduğu ya da ne olmadığı konusundaki yalanını kesinlikle çürütüyor. Bu videoya baktığınızda savaş uçağının insansız hava aracımızı vurduğu oldukça açık" diye konuştu.

ABD Genel Kurmay Başkanı Milley dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus jetlerinin insansız hava aracının önünü kesmesi ve taciz etmesinin kasıt bulunduğunun açık olduğunu, ancak Rus pilotların uçaklarını insansız hava aracına çarptırmak isteyip istemediklerinin net olmadığını, bunun Rus uçaklarını da riske atabilecek bir hareket olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG