Erişilebilirlik

Depremzede Aile “Kırk Lokması” ile Kayıplarını Andı


Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 11 ilde resmi verilere göre 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi. 6 Şubat'ta yaşanan depremin üzerinden 50 gün geçti ancak depremde yaşamını yitirenlerin yakınları hala kayıpların yasını tutuyor.

Depremzede Aile “Kırk Lokması” ile Kayıplarını Andı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Enkaz altında kaldıkları için bazı ailelerden geriye kimsenin kalmadığı deprem felaketinin yaşandığı bölgede yas tutan depremzedeler, ölüleri için son görevlerini yerine getirerek dini ritüellerini gerçekleştiriyorlar.

Adıyaman’ın Yaylakonak (Balyan) beldesine bağlı İncekoz köyü sakinleri, depremden 8 gün sonra cansız bedenlerine ulaşılan Polat ailesi için Alevi geleneğine uygun “Kırk Lokması” denilen yemeği vererek dua etti.

“Kurtarma ekipleri 4’üncü gün geldi’’

VOA Türkçe ’ye konuşan yakınları, hemşire olarak çalışan Kudret Polat, kızı Asya ve eşi Veli Polat’ın acısının bir türlü dinmediğini belirterek, depremde kurtarma çalışmalarının geç kaldığından yakındı.

Tek kardeşi olan Kudret hemşireyi kaybettiği için acısının bir türlü dinmediğini belirten Sultan Arayan, kurtarma ekiplerinin ancak 4’üncü gün enkazın başına geldiklerini ileri sürerek, “Kudret benim tek kardeşimdi, hemşirelik yapıyor ve neredeyse her gün hastanede nöbette kalıyordu. O gün evinde kaldı ve maalesef eşi ve kızıyla birlikte o enkazda can verdi. Deprem günü yollarımız kardan dolayı kapanmıştı. Adıyaman merkezdeki kardeşimin altında olduğu enkaza ancak 4’üncü gün yetişebildim. Gittiğimde gördüm ki kurtarma ekipleri de daha yeni gelmişlerdi. Deprem sonrası 8’inci gün ancak cenazemizi aldık, bugün de kırk lokmasını yaparak mevlit okuttuk. Acısı bir türlü dinmiyor, ancak ben de ölüp yanına varınca acısı bende bitecek’’ dedi.

“Kendi çabalarımızla yaşama tutunuyoruz’’

Deprem sonrası yetkililerden herhangi bir yardım gelmediğini ve halen kendi imkanlarıyla yaşama tutunmaya çalıştıklarını vurgulayan Hüseyin Arayan ise, “Yaşadığımız çok büyük bir depremdi ama kimse bize yardım etmedi, biz kendi gücümüz ve imkanlarımızla bütün cenazelerimizi ve yaralılarımızı enkaz altından çıkardık. Köprümüz yıkıldı, yollarımız bozuldu. Şu anda bile halen kendi çabalarımızla yaşama tutunmaya çalışıyoruz. Bugün de depremde vefat eden amcamın kızı ve ailesi için kırk lokmasını yapıyoruz’ ’ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG