Erişilebilirlik

ABD Başkanı Biden’dan Yapay Zeka Uyarısı


ABD Başkanı Joe Biden bilim ve teknoloji danışmanlarıyla yaptığı toplantıda yapay zeka alanındaki hızlı gelişmeleri ele aldı. Biden teknoloji şirketlerinin geliştirdikleri ürünlerin güvenli olmasını sağlamak gibi bir sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.

Başkan Biden bilim ve teknoloji danışmanlarıyla biraraya gelerek yapay zeka alanında yaşanan gelişmelerin hem kullanıcılar hem de ulusal güvenlik açısından getirdiği olası riskler ve fırsatları ele aldı.

Yapay zekanın hastalık ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadeleye katkı yapabileceğini belirten Başkan Biden topluma, ekonomiye ve ulusal güvenliğe yönelik olası risklerin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

Başkan’ın Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi (PCAST) toplantısının başında açıklama yapan Biden, “Bana göre teknoloji şirketlerinin, piyasaya sürmeden önce ürünlerinin güvenli olmasını sağlamak gibi bir sorumlulukları var” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı konusundaki soruya ise “Göreceğiz. Olabilir” yanıtını verdi.

Kongre’ye çağrı

Sosyal medyanın, güçlü teknolojilerin doğru önlemler olmadan ne gibi zararlar verebileceğini gösterdiğini belirten Başkan Biden, Kongre’ye teknoloji şirketlerinin topladığı kişisel verilere sınırlama getiren, çocuklara yönelik reklamları kısıtlayan ve ürün geliştirmede sağlıkla güvenliği önceleyen bir yasa kabul etmesi çağrısında bulundu.

Demokrat Başkan Joe Biden, kendisinden önceki Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyası sırasında porno yıldızına sus payı kapsamında ödeme yapıldığı iddialarına ilişkin açılan davada hakim karşısına çıkmasına değinmedi.

Biden yönetimi yetkilileri davaya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınarak Başkan Biden’ın kendi gündemine odaklandığının altını çiziyor.

ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları tartışma konusu

ChatGPT adlı yapay zeka robotunun piyasaya sürülmesinin ve teknoloji şirketlerinin birbiri ardına benzer araçlar geliştirmesinin ardından yapay zeka alanındaki gelişmeler ABD ve tüm dünyada tartışma konusu haline geldi.

İtalya geçtiğimiz hafta veri güvenliği endişeleri sebebiyle ChatGPT’yi geçici olarak yasakladı, Avrupa Birliği de yüksek riskli olarak değerlendirilen yapay zeka ürünlerine kısıtlama getirmeyi planlıyor.

Biden yönetimi geçen yıl yapay zeka sistemlerinin yükselişinden kaynaklanan olası riskleri önlemek amacıyla bir dizi hedef açıklamıştı.

Bu önlemler arasında kullanıcıların kişisel verilerinin korunması ve izleme/takip faaliyetlerinin sınırlandırılması yer alıyordu.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG