Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve bugün açıklanan bir rapor, geçen yıl Şubat ayında başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Rusya'da insan hakları sicilinin ciddi şekilde kötüleştiğini, sivil toplumun sistematik olarak üzerine gidildiğini ortaya koyarak tazminat çağrısında bulundu.
Özel raportör Mariana Katzarova tarafından hazırlanan rapor, Rus yetkililerin savaşı eleştirenleri topluca ve gelişigüzel tutukladığını, tutuklananların “ısrarla işkenceye ve kötü muameleye tabi tutulması” nedeniyle ölüm riski altında olduğunu kaydetti.
Bu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 16 yıllık geçmişinde Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden birinin insan hakları sicili hakkında hazırladığı ilk rapor olarak dikkat çekiyor.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, henüz raporu görmediği için konuya ilişkin açıklama yapamayacağını söyledi.
Moskova, daha önceki açıklamalarda, ülke içi insan hakları siciline yönelik eleştirileri temelsiz olarak nitelemiş ve Ukrayna'da sivilleri hedef aldığını reddetmişti.
BM raporunun sonuç kısmında, “son dönemde yasayla getirilen kısıtlamaların sivil toplumun sesini kesmek ve insan hakları aktivistlerini ve savaş karşıtı duruşları nedeniyle başkalarını cezalandırmak için kullanıldığı” ifadesine yer verildi.
Rapor, “Bu yasaların ve düzenlemelerin çoğunlukla şiddet içerikli uygulamaları, sivil toplum kuruluşlarının üzerine sistematik olarak gidilmesiyle, sivil ortam ve bağımsız basının kapanmasıyla sonuçlandı” dedi.
Moskova, Ukrayna işgalinden bu yana muhalifleri ve vatan haini olarak görülen kişileri cezalandırmak için daha sert yasalar geçirdi.
Eski bir gazeteci olan ve Uluslararası Af Örgütü için iki Çeçen savaşı sırasındaki soruşturmalara liderlik yapan BM'nin Bulgar uzmanı Katsarova, Rusya'nın kendisine verilen yetkiyi engelleme girişimlerinin “Rusya'nın insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmedeki siyasi irade eksikliğini gösterdiğini” belirtti.
Moskova, daha önce, soruşturma kapsamında işbirliği yapmayacağını kaydetmişti.
Raporda yer alan bulguların BM İnsan Hakları Konseyi'nin Cenevre'de Perşembe günü yapılacak oturumunda ele alınması bekleniyor. Avrupa Birliği ülkeleri, Katsarova'nın yetkisinin yenilenmesi için çaba gösterecek. Çok sayıda sivil toplum örgütünün Cenevre'deki diplomatlara gönderdiği mektuplarda Katsarova'nın yetkisinin yenilenmesini talep ettiklerine ilişkin ifadeler yer aldı.
Forum