Erişilebilirlik

ABD’de Z kuşağı kadınlarının yaklaşık yüzde 30'u kendini LGBTQ birey olarak tanımlıyor


ABD’de yapılan yeni bir anket, 18-26 yaş arası kadınların kendilerini LGBTQ birey olarak tanımlama olasılığının, Y kuşağı kadınlarına göre iki kat fazla olduğunu ortaya koydu.
ABD’de yapılan yeni bir anket, 18-26 yaş arası kadınların kendilerini LGBTQ birey olarak tanımlama olasılığının, Y kuşağı kadınlarına göre iki kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırma şirketi Gallup’un yayınladığı ankete göre ABD'de lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve kuir (LGBTQ) yetişkinlerin oranı artmaya devam ederek 2023 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 7,6'ya ulaştı. Bu oran son 12 yılda iki kattan fazla arttı.

Gallup'un ABD’deki LGBTQ nüfusunu ölçmeye başladığı 2012 yılında katılımcıların yüzde 3,5'i kendini bu topluluğun bir parçası olarak tanımlıyordu. Bu nedenle istikrarlı bir artış söz konusu. Bu artışın sürmesi bekleniyor.

Araştırmaya göre, "Son yıllarda LGBTQ+ kimliğindeki artışlar, Z kuşağı ve Y kuşağı üyelerinin yetişkinliğe adım atmasıyla gerçekleşti."

İlk defa nesiller de araştırıldı

Ülke genelinde 18 yaş ve üstü 12 bin kişiyle yapılan ankete katılanların yüzde 85,6'sı heteroseksüel olduğunu söylerken, yüzde 6,8'lik kesim yanıt vermeyi reddetti.

Gallup bu yıl ilk kez yıllık LGBTQ kimlik raporunu her nesli cinsiyete göre ayıracak şekilde hazırladı. Ancak cinsiyet dağılımı, ankete katılanların yaklaşık yüzde 1'ini temsil eden nonbinary (kadın veya erkek kimlikleri dışındaki) katılımcıları hesaba katmıyor.

Tüm kuşaklara bakıldığında araştırma, kadınların LGBTQ olarak tanımlanma olasılığının erkeklerden neredeyse iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Kadınların yüzde 8,5'inin ve erkeklerin yüzde 4,7'sinin LGBTQ birey olarak tanımlandığı görüldü.

Nesiller arası ayrımda, cinsiyet tanımları da farklılaşıyor. Ankete katılan üç genç nesilde, yani X, Y, Z kuşağında, kadınların kendilerini LGBTQ birey olarak tanımlama olasılığı erkeklerden daha yüksek.

Ancak, en eski iki kuşakta, yani “baby boomers” ve “Sessiz Kuşak”ta bu durum tersine dönüyor. 1924 ile 1945 arası doğanlar “Sessiz Kuşak”, 1946 ile 1964 arası doğanlar “boomer” olarak biliniyor ve oran erkeklerde daha yüksek.

Z kuşağı kadınların LGBTQ kimliği Z kuşağı erkeklerin üç katı

Kendilerini LGBTQ birey olarak tanımlama olasılığı en yüksek olan grup, ankette yüzde 28,5'lik oranla Z Kuşağı yani 18 ile 26 yaş arası kadınlar.

Ankete katılan tüm Z Kuşağı kadınların yüzde 20,7'si kendini biseksüel olarak tanımlarken, bunu yüzde 5,4 ile lezbiyen olarak tanımlayanlar takip ediyor.

Z Kuşağı kadınların kendilerini LGBTQ birey olarak tanımlama olasılığı Z Kuşağı erkeklerden yaklaşık üç kat fazla.

En geniş grup biseksüeller

Ankete katılan tüm yetişkinlerin yüzde 4,4'ünü oluşturan biseksüeller yüzde 57,3 ile LGBTQ katılımcıların en geniş grubu. Ankete katılan LGBTQ bireylerin yüzde 18,1'ini gey erkekler, yüzde 15,1'ini lezbiyenler ve yüzde 11,8'ini trans bireyler oluşturuyor.

Gallup'un daha önceki yıllık anketlerinde de belirttiği gibi, genç kuşakların kendilerini LGBTQ birey olarak tanımlama olasılıkları, yaşlı kesime göre çok daha yüksek.

Her bir genç kuşağın kendini LGBTQ+ olarak tanımlama olasılığının, kendisinden önceki kuşaktan yaklaşık iki kat fazla olduğu belirtilen raporda, "2023 yılında yaşları 18 ile 26 arasında değişen her 5 Z kuşağı yetişkinin birden fazlası LGBTQ+ birey olarak tanımlanırken, aynı durum her 10 Y kuşağından (27 ile 42 yaş arası) sadece bire yakını için geçerli” deniyor.

En gençleri 70'li yaşların sonunda olan Sessiz Kuşak'ta yer alanların yalnızca yüzde 1'i kendini LGBTQ birey olarak tanımlanıyor.

Gallup’a göre nesiller arası farklılıklar ve eğilimler, gelecekte ulusal düzeyde daha yüksek LGBTQ+ kimlik oranlarına işaret ediyor. Gallup, “Mevcut eğilimler devam ederse, LGBTQ+ kimliği taşıyanların oranının gelecek 30 yıl içinde bir noktada Amerikalı yetişkinlerin yüzde 10'unu aşması muhtemel” diyor.

Forum

XS
SM
MD
LG