Erişilebilirlik

Fransa’da en üst seviyede terör alarmı; Macron’a çelik yelek


Fransa'da güvenlik önlemleri en üst seviyede
Fransa'da güvenlik önlemleri en üst seviyede

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya ile doğrudan polemiğe girmesi ve gerekirse Ukrayna’ya asker gönderebilecekleri açıklamalarına, Rusya’daki terör saldırısı da eklenince, Fransa’da güvenlik önlemleri en yüksek seviyeye çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı Macron’un koruma ekibinin güçlendirildiği, özellikle yurt dışı ziyaretlerinde çelik yelek giymesi de dahil bir dizi yeni önlemin uygulanmaya başlandığı da açıklandı.

Fransa’da en üst seviyede terör alarmı; Macron’a çelik yelek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Fransa lideri Emmanuel Macron, Moskova’da IŞİD'in üstlendiği ve en az 137 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan iki gün sonra, Pazar akşamı, Elysee Sarayı’nda üst düzey Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni topladı. Zirvenin ardından ülkede güvenlik önlemlerinin “acil saldırı” koduyla “en üst seviyeye” yükseltilmesi kararlaştırıldı. Fransız Cumhurbaşkanı kararın gerekçesini resmi bir ziyaret için gittiği Guyana’da havaalanında açıkladı:

“Bu örgütün Horasan kolu, son aylarda Fransız topraklarında bir çok saldırı girişiminde bulundu. Örgütün Rusya’da, birkaç ay önce Türkiye’de ve daha önce de Fransa’da gerçekleştirdiği girişimleri dikkate alarak Vigipirate planını en yüksek seviyeye çıkarma kararımız tutarlıdır. Bölgedeki ortaklarımızın yanı sıra Rusya’ya da istihbarat konusunda işbirliğini artırma önerimizi sunduk. Her türlü araçsallaştırmaya veya çarpıtmaya karşı dikkatli olmalıyız ama aynı zamanda talepkar ve verimli de olmalıyız. Biz bu ruhla ilerliyoruz ve Rusya'nın da aynısını yapacağını umuyorum.”

Bu yeni kararla, terör saldırılarının ardından kurulan Vigipirate planı en üst seviyeye çekilerek, askerlerin de ağır silahlarla kent içinde görev yapmasının yolu açılıyor. Okullar, dini mekanlar, alış veriş merkezleri gibi kamusal alanlarda koruma önlemleri en üst seviyeye çıkarılıyor. Üst arama, kamu duyuruları gibi ek yöntemler de uygulamaya konuluyor.

Koruma ekibi güçlendirildi, çelik yelek giyiyor”

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı’nın resmi fotoğrafçısının çektiği ve geçtiğimiz hafta dünya medyasında geniş yankı bulan “boks eldivenleriyle mücadeleye hazır” bir Emmanuel Macron imajına, Marianne dergisi bu hafta yeni bir boyut ekledi. Rusya aleyhindeki açıklamalarıyla Moskova’nın öfkesini çeken Macron’un koruma ekibi güçlendirildi, ekibine tecrübeli isimler dahil edildi ve özellikle kalabalıklar içinde ve yurt dışında “çelik yelek giymesi” gibi bir dizi yeni uygulamaya geçildi.

Haftalık Marianne dergisinin manşetten “Son zamanlarda o kadar çok kışkırtıyor ki, kendi canından korkuyor!” yorumuyla verdiği haberde, istihbarat birimlerine dayandırılan bilgilere dayanarak, “Cumhurbaşkanı’nın güvenliğinin yeniden tasarlandığı ve güçlendirildiği” kaydedildi.

Marianne, bu değişimi, “Cumhurbaşkanı, geçen yazdan bu yana, diğer önlemlerin yanı sıra, kendisine eşlik etmesi için son derece tecrübeli korumaları ekibine aldı. Bazen, özellikle yurtdışına yapılan belirli gezilerde, başkanın takımının altına kurşun geçirmez yelek giymesi artık alışılmadık bir durum değil. Ukrayna'ya Şubat ayının ortasında yapılması planlanan gezi, güvenlik nedenleriyle iptal edildi” ifadeleriyle aktardı.

Haberde, Macron’un “kalabalıklara değil, özellikle Rus aktivizmine karşı bir endişe beslediği” belirtildi. Üst düzey bir istihbarat yetkilisinin “Devlet tehdidi arttı” diyerek Rus tehdidine işaret ettiği de dile getirildi. İstihbarat servisleri, Macron’un gezileri sırasında “izleyiciler tarafından filme alınacak olası tartışmalar, tehlikeli ya da tokat atma gibi küçük düşürücü girişimlerin sosyal medyaya düşmesinden de” endişe ettiklerini aktarıyor. Marianne dergisi bu durumu, “Çünkü siyasette aptal durumuna düşmek de öldürür” diye tanımlıyor.

DEAŞ’ın Horasan kolu neden tehdit unsuru içeriyor?

Başbakanlık kaynakları, BFM haber kanalına yaptıkları açıklamada, “Moskova saldırısını Horasan İslam Devleti üstlendi. Bu örgüt Fransa'yı da tehdit ediyor ve yakın zamanda aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde başarısızlığa uğrayan saldırı planları yaptılar” dedi.

Savunma uzmanı Eric Delbecque, LCI haber kanalında yaptığı açıklamada, “Mevcut DEAŞ tehdidinin yanı sıra, Fransa’da 26 Temmuz- 11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olimpiyat oyunlarının da tehdidi artıran bir durum olduğunu” belirtti.

“EI-K” olarak da adlandırılan Horasan İslam Devleti, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün (IFRI) 2021'de yayınladığı bir nota göre 2014 yılında kurulan ve "DEAŞ’ın Afganistan'daki en kanlı kolu” olarak kabul ediliyor.

Adını, Pakistan, Afganistan, Rusya ve İran topraklarının da bir bölümünü kapsayan eski Horasan bölgesinden alan DEAŞ’ın bu kolu; özellikle 26 Ağustos 2021'de Afganistan'ın Kabil Havaalanı’na düzenlenen ve 173 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının sorumluluğunu üstlenmesiyle adını duyurdu. En son, 3 Ocak 2024'te İran'ın Kerman kentinde, İranlı General Kasım Süleymani anısına düzenlenen anma töreni sırasında bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda 100'den fazla kişi ölmüş, 150'ye yakın kişi de yaralanmıştı.

İçişleri Bakanlığı, Fransa’da, Ocak 2015'ten bu yana 10'u yalnızca 2020'den bu yana olmak üzere 24 terör saldırısı gerçekleştirildiğini; 14'ü 2020'den bu yana olmak üzere 74 saldırının engellendiğini açıkladı. Bakanlık, ülkede “her 1,5 ayda bir terör saldırısının engellendiğini” vurguladı.

Yine Fransız İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Fransa’da 2017’den bu yana 43 saldırı engellendi, bin 500 kişi terörü övme ya da saldırı hazırlığında olduğu gerekçesiyle tutuklandı, 6 bin 500 kişi ise terör fişiyle gözlem altında.

Forum

XS
SM
MD
LG