Erişilebilirlik

İYİ Parti’de olağanüstü kongrede rakip hazırlığı mı var?


İYİ Parti'de olağanüstü kongre süreci
İYİ Parti'de olağanüstü kongre süreci

İYİ Parti’de seçim gecesi ardından peş peşe istifa açıklamaları geldi ve Genel Başkan Yardımcıları Buğra Kavuncu ile Burak Akburak da görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 31 Mart’taki yerel seçimlerde “hür ve müstakil siyaset” kararı alarak CHP’nin ittifak önerisini ret etmiş seçimlere kendi adaylarıyla girmişti. Ancak yerel seçimlerde partinin oylarında görülen düşüşün üzerine Akşener’in kararlaştırdığı olağanüstü kurultayda kendisinin genel başkanlık adaylığı tartışılır hale geldi..

Yerel seçimler öncesinde, Meral Akşener’in, parti içinde yaklaşımı ve CHP’yi hedef alan tutumu gibi gerekçelerle eski vekiller Durmuş Yılmaz, Bahadır Erdem ile İstanbul Milletvekili Ayşe Yanıkömeroğlu’nun istifaları İYİ Parti’deki dalgalanmayı ortaya koymuştu. Yerel seçimlerin yapıldığı gece ilk istifa açıklaması, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevinden ayrıldığını duyuran Prof. Dr. Bilge Yılmaz’dan geldi. Partideki genel başkan yardımcılığından istifası yanı sıra Yılmaz, Meral Akşener’e de istifa etmesi çağrısında bulundu.

Meral Akşener, seçim gecesi genel başkanlığı bırakacağının iddia edilmesi ve daha sonra bu haberin doğru olmadığının açıklanmasının ardından 31 Mart günü açıklama yapmaktan vazgeçti. Seçim gecesi kulislere yansıdığı üzere Akşener, 1 Nisan’da ise kameralar karşısına geçti ve kendisine parti üst düzey yönetimindeki istifalara dair sorulara olanak vermeksizin İYİ Parti’nin seçimli olağanüstü kurultay kararını duyurdu. Akşener, “Elbette siyaset kurumu olarak sandıklardan çıkan mesajı duymak hepimizin görevidir. Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik bir devlet olma vasfı gereğince, İYİ Parti olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu alacağız. Her zaman yaptığımız gibi seçim sonuçlarına ilişkin muhasebemizi ve özeleştirilerimizi yapacağız. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da milletimizin bize vermiş olduğu mesaj ve bizim için çizdiği istikamet doğrultusunda gereken adımları atacağız. Nitekim tam da bu sebeple parti tüzüğümüzün Genel Başkan olarak bana verdiği yetki gereği en kısa sürede olağanüstü seçimli kongremizi toplayacağız” dedi.

Seçimlerden 72 saat sonrası da istifa dalgası sürüyor

3 Nisan gecesi Buğra Kavuncu, Akşener’in A Takımı olarak nitelendirilebilecek Başkanlık Divanı’ndaki genel başkan yardımcılığı konumundaki Teşkilat Başkanlığı’ndan istifasını açıkladı. Kavuncu, 2019’da İstanbul İl Başkanı’yken seçimi kazanması için çalıştığı CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu karşısında bu seçimde İYİ Parti’nin adayı olarak yarıştı.

Buğra Kavuncu, “Seçimleri beklediğimizin çok altında bir sonuçla tamamladığımızı kabul etmek zorundayız. Tüm bu şartlar altında, ben de üzerime düsen sorumluluğu yerine getirerek, gerek yapılacak olan olağanüstü kongremizin daha sağlıklı ve demokratik bir ortamda yapılabilmesi, gerekse İstanbul’da aldığımız sonuçla doğrudan ilişkili olarak 8 aydır yürütmekte olduğum Teşkilat Başkanlığı görevimden istifa ediyorum” açıklaması yaptı.

Kavuncu, istifa açıklamasında aslında seçim gecesi bu kararı aldığını ancak Akşener’in açıklaması sonrasına bırakarak bugünü beklediğini dile getirdi.

Başkanlık Divanı’ndan bir başka istifa açıklaması da Yerel Yönetimler Başkanlığı görevindeki Burak Akburak tarafından yapıldı. Akburak, “Büyük bir onurla yapmış olduğum Yerel Yönetimler Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Büyük Kongremizin, Türkiye’nin umudunun İYİ Parti olduğunun tescillendiği bir kongre olacağının bilinmesini istiyorum. Her daim liderimizin yanındayım” dedi.

İYİ Parti’de kurultayda Akşener tek aday mı?

İYİ Parti’den henüz olağanüstü kurultay kararının tarihine ilişkin açıklama yapılmadı. Ancak kurultay ile ilgili iki önemli soru var gündemde; birincisi Meral Akşener yeniden genel başkanlık için aday olacak mı ve ikincisi eğer Akşener aday olursa karşısında rakibi veya rakipleri olacak mı?

Son istifa dalgasıyla birlikte İYİ Parti içerisinde hangi isimler, olağanüstü kurultay sürecinde Meral Akşener’in karşısında ya da yanında pozisyon alacak merak konusu.

Bu noktada, Kavuncu ile Akburak’ın açıklamaları arasındaki nüans dikkat çekti. Kavuncu’nun Akşener’in liderliğine ilişkin herhangi bir değerlendirmesi olmadı. Akburak’ın ise Akşener’le ilgili “lider” ve “yanındayım” vurgusu yapması göze çarptı.

Seçim sonrasındaki ilk istifacı Bilge Yılmaz ise, en baştan Akşener’in genel başkanlığı bırakması gerektiği şeklindeki görüşünü açıklayarak pozisyonunu ilan etti.

Poyraz konuşmama tavrını bozdu: “Akşener’in aday olmayacağını düşünüyorum”

Meral Akşener’in geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde A Takımı’nda yer alan ve o dönem Genel Sekreter görevinde bulunan Uğur Poyraz ise, aylardır koruduğu partisiyle ilgili konuşmama tavrını sonlandırdı ve “Sayın Akşener’in bu konuya ilişkin net ifadesi var. Net ifadesi sonrasında da bir kurultay kararı verdi. Bütün bunları alt alta koyunca Meral Akşener’in bu kurultayda aday olmayacağını düşünüyorum” dedi.

Aylar sonra ilk kez TV100 canlı yayında soruları yanıtlayan Poyraz, yerel seçim sonuçları itibariyle Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ve Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Poyraz, yerel seçimlerde en önemli hatayı iletişim stratejisi olarak gördüğünü belirterek “Genel Başkan'ın iletişimi oğlu Fatih Akşener'deydi” ifadesini kullandı.

Akşener’in aylardır CHP’yi suçladığı Millet İttifakı’nın geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimindeki birlikteliği çok sert sözlerle eleştşrmesine rağmen Poyraz’ın “Bizi kimse kafamıza silah dayayarak Altılı Masa'ya oturtmadı. Masadan aldırıp, tekrar zorla kimse oturtmadı. Bunlar sayın Genel Başkan'ın, partinin yetkili kurullarının her birine sorduğu, yetkili kurulların da karar vererek onayladığı hususlar” ifadesi göze çarptı.

İYİ Parti yerel seçimlerde ittifaksız yarışıyla nasıl hayal kırıklığı yaşadı?

İYİ Parti, Ordu’da büyükşehir belediye başkanlığındaki itiraz süreci haricinde ülke genelinde Nevşehir iliyle birlikte 24 ilçe ve 7 belde olmak üzere 32 belediye kazanabildi. İYİ Parti’nin oyu bu seçimde belediye başkanlıkları itibariyle yüzde 3,7’ye geriledi. İYİ Parti’nin 14 Mayıs Genel Seçimleri’nde oyu yüzde 9,9 idi.

2019’daki yerel seçimlerde ise, İYİ Parti’nin belediyelerde oyu 7,7 ve il genel meclisi oyu yüzde 8,1 idi. CHP ve İYİ Parti, 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 23'ü büyükşehir, toplam 51 ilde Millet İttifakı’nı çatısı altında seçime girmişti. Bu ittifak çerçevesinde İYİ Parti 10 büyükşehir ve 12 il belediyesinde, CHP ise 13 büyükşehir belediyesi ve 16 il belediyesinde ortak adaylarla seçime girmişti. Sonuçta İYİ Parti, sadece 23 ilçe kazanmıştı.

Dolayısıyla İYİ Parti, CHP’yle ikili şekilde Millet İttifakı olarak girdiği 2019’daki yerel seçimlerde herhangi bir il belediyesi kazanmamış olmakla birlikte Türkiye genelinde oyu, yaklaşık yüzde 4’ten fazlaydı. O dönemde İYİ Parti ve Lideri Akşener, eğer CHP’yle ittifak olmasa il düzeyinde de belediye kazanabilecekleri iddiasındaydı. Keza CHP’li adaylarca o dönem kazanılmış 11 büyükşehir belediyesiyle ilgili İYİ Parti tarafından “Millet İttifakı Belediyesi” yaklaşımı da sergilendi. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs 2013’teki Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla birlikte İYİ Parti, CHP’yle ittifak ilişkisine önce tepki ve mesafe koydu ardından da bu ilişkiyi sonlandırdı.

Akşener, bu yerel seçimler arifesinde 6 Kasım 2023’te CHP liderliğini devralan Özgür Özel’in kendisine yönelik çağrısı ve ziyaretiyle sunduğu ittifak kurulması çalışması yapılması teklifini reddetti. Bu noktada “özü başımıza”, “hür ve müstakil siyaset” ifadeleriyle İYİ Parti’nin tek başına seçime gireceğini açıklayan Akşener’in, ülke genelinde olmasa dahi Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyesi seçimlerinde aday çıkarma kararı ise tartışıldı. Akşener ise, CHP’nin kale kenti İzmir’den başlayarak özelllikle CHP’li belediye başkanlarını hedef alarak adaylarını ilan etti. Ancak sonuç, 31 Mart gecesi öncesinde olduğu üzere istifa dalgasına yol açtı.

Forum

XS
SM
MD
LG