Erişilebilirlik

Robot Uzay Aracı Titan'a İndi


Avrupa Uzay Dairesi, ESA, insansız Cassini uzay aracından ayrılan, Huygens robot aracının Satürn gezegeninin Ay'larından Titan'a başarıyla indiğini açıkladı.

Güneş sisteminin kütle ve hacim bakımından Jüpiter’den sonra ikinci büyük gezegeni olan Satürn’le ilgili bilgilerin çoğu yaklaşık 25 yıl önce gezegenin yakınından geçen Amerikan Voyager uydularından elde edilmişti.

Cassini uzay aracının Satürn’e ulaşması tam 7 yıl sürdü. Araçta, Avrupa Uzay Dairesi tarafından imal edilmiş bir de robot uydu bulunuyordu. Uydu, Satürn’ün 19 ay'ından Titan’a inecek ve bazı yönleriyle Dünyaya benzeyen bu gökcisim hakkında yeryüzüne bilgi gönderecekti.

25 Aralık’ta Cassini’den ayrılan uçan daire şeklindeki Huygens robot uydusu, bu sabah 1270 kilometre irtifada Titan’ın atmosferine girdi. Altındaki ısıya dayanıklı levhayla saatte 20 bin kilometre hızla atmosfere giren uydunun hızı bir süre sonra saatte 1400 kilometreye düştü. 160 kilometre irtifada 8 metre çapındaki ana paraşütünü açan Hoygens uydusu 110 kilometre irtifada bunu atıp 3 metre çapındaki küçük paraşütü devreye soktu. Uydunun 2 buçuk saatlik bir yolculuktan sonra Titan’a yumuşak iniş yapması bekleniyordu.

Avrupa Uzay Dairesi, ESA, herşeyin planlandığı gibi gittiğini ve Huygens’in Titan’a indiğini açıkladı. ESA Başkanı Jean Jack Dordain, yeryüzüne gelen sinyalin aracın satıhta bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Titan’ın yüzeyinde bulunan Huygens’den ilk sinyalin Almanya’daki merkeze Türkiye saatiyle 18:19’de ulaştığı öğrenildi. Sinyallerin yeryüzüne ulaşması bir saat 7 dakika sürüyor. 320 kilogram ağırlığındaki robot uydunun iniş sırasında yüzlerce resim çekmesi ve mikrofonlarıyla ses kaydı yapması bekleniyordu.

ESA yetkilileri, uydunun gönderdiği sinyalleri resime çevirmek için çalışıyor. Robot uydu, adını, 1655 yılında, kendi yaptığı teleskopla Titan’ı ilk gören Hollandalı gökbilimci Christiaan Huygens’ten alıyor.

XS
SM
MD
LG