Erişilebilirlik

Lübnan Eski Başbakanı Hariri Öldürüldü


Lübnan eski başbakanı Refik Hariri bugün Beyrut’ta bir bombalı saldırı sonucu öldürüldü.

Beyrut’ta Hariri’nin konvoyunu hedef alan saldırıda, eski başbakanın yanı sıra bazı korumalarıyla birlikte 8 kişi daha öldü.

Eski Ekonomi Bakanı Basil Fuleyhan da saldırıda ağır yaralandı.

Otomobile yerleştirilen bombanın etkisi geniş bir alanda hissedilirken, civardaki otomobillerle binalar ağır hasar gördü.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Beyrut hükümeti üç günlük ulusal yas ilan etti, güvenlik kuvvetelerini alarma geçirdi.

Hariri’nin öldürülmesi dünya liderleri tarafından tepkiyle karşılandı. Beyaz Saray’ın yaptığı yazılı açıklamada, Hariri’nin yorulmak bilmeden özgür, bağımsız ve refah içinde bir Lübnan için çalıştığı belirtildi. Açıklamada, Suriye’ye Lübnan’daki kuvvetlerini geri çekmesi çağrısı da yapıldı.

Hariri’nin yakın arkadaşı olan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, saldırııyla ilgili resmi bir soruşturma açılmasını istedi.

60 Yaşındaydı

Bugün Beyrut’ta bir bombalı saldırı sonucu öldürülen Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri, 15 yıl iç savaşın yerle bir ettiği başkentin yeniden imarını üstlenen milyarder bir işadamıydı.

İç savaştan iki yıl sonra başbakan olan 60 yaşındaki Hariri, Beyrut’ta geniş çaplı imar projeleri başlatırken, Suriye’nin de Lübnan üzerindeki denetimini yoğunlaştırmasına destek verdi.

Çok sık yolsuzluk suçlamalarına hedef olan Refik Hariri, zamanını hayır işlerine de ayırdı. 30 bin Lübnanlı öğrencinin eğitim masraflarını üstlendiği belirtilen Hariri, Lübnan’daki hayır kuruluşlarına milyonlarca Dolar para bağışladı.

1998 yılında başbakanlıktan ayrılan Refik Hariri, 2000 yılında bu göreve geri döndü. Ancak geçen yıl Suriye yanlısı parlamentonun, Şam hükümetinin desteklediği cumhurbaşkanı ve siyasi rakibi Emil Lahud’un görev süresini uzatma kararı alması üzerine istifa etti.

XS
SM
MD
LG