Erişilebilirlik

Bush-Putin Zirvesi: 'İran ve Kuzey Kore Nükleer Silah Edinmemeli'


Başkan Bush ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Bratislava’da düzenlenen zirvede demokrasinin güçlendirilmesi, terörle mücadele ve nükleer silahların yayılmasının durdurulması konularını ele aldı.

Görüşme sonrası Putin’le ortak basın toplantısı düzenleyen Bush, özgür basın ve hukuk devletinin önemine değindiğini söyledi.

Bush, Moskova’nın demokratik uygulamalarından duyduğu kaygıyı da Putin’e ifade ettiğini belirtti. Putir ise , ülkesinin demokrasi konusunda nihai kararı verdiğini ve bu kararından geri dönülmeyeceğini vurguladı..

Bush, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer silah sahibi olmaması konusunda tarafların anlaştıklarını şöyle açıkladı:

İki lider, Rusya’nın bu yıl içinde Dünya Ticaret Örgütü’ne girmesi amacıyla görüşmelerin hızlandırılması çağrısında bulundu. Taraflar ayrıca, nükleer malzemelerin korunması ve nükleer tesislerdeki güvenliğin artırılmasına yönelik bilgi alışverişinde bulunma ve uluslararası önlemler yolunda ortak çaba gösterme kararı verdi.

Başkan Bush, beş günlük Avrupa ziyaretini Bratislava’da tamamladı. Ziyaret özellikle Irak savaşından sonra, Amerika’nın Avrupalı müttefikleriyle bozulan ilişkilerini onarma amacı taşıyordu.

XS
SM
MD
LG