Erişilebilirlik

İsrail'den Suriye'ye Suçlama


İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Cuma günü Tel Aviv’de düzenlenen intihar saldırısında Suriye’nin parmağı olduğunu kanıtlayan belgeler açıklayacağını söyledi.

İsrailli yetkililer belgeleri açıklamak için Avrupa Birliği büyükelçileri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerden yetkililerin acil toplantıya çağrıldıklarını bildirdi.

Şalom, söz konusu belgeleri halka açıklamayacak. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, dün yaptığı açıklamada, Cuma günkü saldırıdan Filistin terör örgütü İslami Cihad’ın Suriye kolunu sorumlu tutmuştu. Suriyeli yetkililerse bu iddiayı reddediyor.

Şaron ayrıca, Filistinliler terör örgütlerini durdurmazsa, barış sürecinde ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi. Bu arada Tel Aviv’de düzenlenen saldırıda yaralananlardan birinin ölmesiyle, toplam ölü sayısı beşe çıktı.

Şalom: 'Suriye Parmağı Var'

İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Cuma gecesi Tel Aviv’de bir gece kulübüne düzenlenen ve 5 İsraillinin ölümüne yol açan intihar saldırısında, Suriye’nin parmağı olduğunu kanıtlayan belgeler açıklayacağını söyledi. Şalom, belgeleri Avrupa Birliği büyükelçileriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerden yetkililere açıklayacağını bildirdi. İsrailli yetkililer, bu belgelerin halka açıklanmayacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, dün yaptığı açıklamada, Cuma günkü saldırıdan Filistin terör örgütü İslami Cihad’ın Suriye kolunu sorumlu tutmuştu. Suriye bu iddiayı reddetmiş ve İslami Cihad’ın Şam’daki şubesinin kapatıldığını vurgulamıştı. Suriyeli yetkililer ayrıca Şam hükümetinin Filistin yönetiminin barış çalışmalarını desteklediğini ve intihar saldırılarının yalnızca bu çabalara zarar verdiğinide söylediler.

Şaron ayrıca, barış çabalarının devam edebilmesi için Filistinlilerin militanları durdurması ve terör alt yapısının yıkılması gerektiği uyarısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığınin üst düzey yetkilisi Ron Posdor da, terörle mücadelede kısa yol bulunmadığını söyledi.

Ron Posdor, Filistin Yönetiminin harekete geçmesi, ve uluslararası toplumun, terör örgütlerine barınak ve maddi yardım sağlayan Filistin ve diğer ülkelere baskı yapılması için kendi görevini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cuma günkü intihar saldırısı gibi şiddet eylemlerinin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Abbas, İngiliz Independent gazetesine verdiği demeçte, barış için çalışmaya devam edeceğini ve bugüne kadar sağlanan ilerlemenin boşa gitmesine izin verilemeyeceğini tekrarladı.

Mahmud Abbas ayrıca Filistinlilerin şiddet olaylarına son vermek için her şeyi yaptıklarını savundu.

XS
SM
MD
LG