Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'dan Suriye'ye Uyarı


Suudi Arabistan, Suriye’den Lübnan’dan çıkmasını istedi, aksi taktirde ikili ilişkilerin bozulacağını bildirdi.

Suudi yetkililer bu uyarının, Veliaht Abdullah tarafından Riyad’ı ziyaret etmekte olan konuk Suriye Devlet Başkanı Beşir el Asad’a iletildiğini açıkladılar.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, 14 bin Suriye askerinin geri çekilmesini görüşmek üzere özel temsilcisini Şam ve Beyrut’a göndereceğini açıkladı. Annan özel temsilci Terje Roed Larsen’in raporunu Nisan ayında Güvenlik Konseyi’ne sunacağını da kaydetti.

Başkan Bush dün, Suriye askerlerinin Lübnan’dan hemen çekilmesini istedi.

Beyrut’ta ise, Suriye yanlısı yönetim, muhalefetin yeni hükümete katılmak için öne sürdüğü Suriye askerlerinin çekilmesi şartını kabul etmedi. Hükümet, ulusal birlik hükümeti kurmak için dialoğa girilmesini istedi. Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in sözcüsü, Kahire ve Riyad’ın Lübnan’da 14 bin askeri bulunan Suriye üzerindeki uluslararası baskıyı hafifletmek için çalıştıklarını açıkladı. Sözcü, iki ülkenin Lübnan iç savaşını sona erdiren 1989 tarihli Taif anlaşmasıyla tüm yabancı kuvvetlerin Lübnan’dan çekilmesini öngören Güvenlik Konseyi kararını birleştirecek bir formül bulmaya çalıştıklarını söyledi. Lübnan konusunun Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında ele alındığı bildirildi.

XS
SM
MD
LG