Erişilebilirlik

'Türkiye'de Karikatürün Tanımı Cezalandırıldı'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl çizdiği karikatürde kendisini "iplik yumağına dolanmış kedi"ye benzettiği için Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart'ı mahkeme kararıyla 5 bin YTL ödemeye mahkûm ettirdi.

Ankara 8'inci Hukuk Mahkemsi'nde görülen ve Şubat ayında sonuçlandırılan tazminat davasında, aynı zamanda karikatürü yayınlayan gazetenin yazı işleri müdürü Mehmet Sucu ve yayıncı kuruluşun da 5'er bin YTL ödemesine karar verildi.

Okuduğu bir şiir nedeniyle 1999 yılında 4 ay cezaevinde yatmak zorunda kalan Adalet ve Kalkınma Partisi liderinin kendisini kedi olarak betimleyen karikatüre karşı dava açması, aralarında Amerikan medyasının da yeraldığı birçok uluslararası yayın organında eleştiri konusu oldu.

Eleştirilerde, "Erdoğan’ın tavrı ifade özgürlüğü ve eleştiriye tahammülünün sınırlarını göstermesi bakımından Avrupa Birliği adayı Türkiye'ye yakışmayan bir örnek oldu," dendi.

Arkadaşımız Fuat Kozluklu "olay karikatürü" çizen Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart ile konuştu. Söyleşiyi dinlemek için, yukarıdaki Real Audio bağlantısına ya da karikatüre tıklayın

XS
SM
MD
LG