Erişilebilirlik

Suriye ve Lübnan 7 Nisan'da Çekilme Takvimini Görüşecek  


Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Temsilcisi Terje Roed-Larsen bugün Beyrut’ta Lübnan Dışişleri Bakanı Mahmud Hamud’la görüştü.

Lübnanlı Bakan, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Suriye-Lübnan ortak askeri komisyonunun 7 Nisan günü çekilme takvimini görüşmek üzere toplanacağını söyledi.

Özel Temsilci Larsen de çekilme süreciyle ilgili takvimin, önümüzdeki günlerde açıklanacağını kaydetti.

Washington Post gazetesi ise Lübnan’daki 14 bin Suriye askerinin yaklaşık üçte birinin 1 Nisan tarihi itibariyle ülkeden çıkacağını yazdı.

Gazete, geriye kalan askerlerin de önümüzdeki üç hafta içinde Suriye sınırına çekileceğini duyurdu. Aynı haberde Suriye’nin Lübnan’daki istihbarat birimlerini de bu ay içinde çekeceği bildirildi.

Suriye hükümeti, geçen hafta Lübnan’daki askerlerini sınırdaki Bekaa Vadisi’ne çekmeye başlamıştı.

Amerika İhtiyatlı

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suriye’nin Lübnan’dan çekilme vaadini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini; ancak Şam yönetimine baskı uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

Amerikan televizyonlarına özel demeçler veren Rice, Suriye’nin askerleriyle birlikte istihbarat birimlerini de çekme kararının son derece önemli olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Rice, bir soru üzerine, Washington’un Hizbullah hakkındaki görüşlerinin değişmeğini ve bu grubu hala bir terör örgütü olarak gördüklerini de söyledi.

New York Times gazetesi, Amerikan yönetiminin, Hizbullah’ı siyasi bir partiye dönüştürme konusunda Fransa’nın ve Birleşmiş Milletler’in başlattığı girişimi gönülsüz de olsa desteklediğini yazmıştı.

Bu arada Dışişleri Bakanı Rice’a, katıldığı televizyon programlarında 2008 yılındaki başkanlık seçimine aday olup-olmayacağı yolunda sorular da soruldu. Rice başkanlığa adaylığını koymayı düşünmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG